Iaşul a preluat ştafeta pentru organizarea Campionatelor Mondiale de Esports în 2023

Federaţia Internaţională de Esports (IESF) a încheiat cea de-a XIV-a ediție a finalei Campionatelor Mondiale de Esports, după zece zile de competiție palpitantă, momente de socializare și o ceremonie spectaculoasă de decernare a medaliilor în Bali, Indonezia.

Peste 600 de jucători, reprezentând un număr istoric de 105 țări, au concurat la cea de-a 14-a ediție a WE Championships. Această ediție a avut un număr de șase jocuri: CS:GO, Dota 2, Mobile Legends: Bang Bang, eFootball™ 2023, Tekken 7 și PUBG Mobile. În urma calificărilor naționale și regionale, a etapelor play-in, a finalelor și a Marii Finale, 7 echipe au ieșit triumfătoare, câștigând fondul de premii de 500.000 de dolari. Indonezia a impresionat prin câștigarea a trei dintre cele șapte titluri și, ca urmare, a devenit națiunea campioană a WE Championships 2022.

Cele 492 de ore de competiție acerbă au depășit în prezent 10 milioane de vizualizări din 497 de meciuri. Acest fapt reprezintă un record, ajungând, de asemenea, la peste 3 milioane de vizualizări pe TikTok și 185,4 milioane de reacții pe alte platforme de socializare. Ultimul raport media detaliat a fost realizat de compania Nielsen, pentru a înțelege întreaga acoperire a celor 53 de fluxuri furnizate pentru difuzare.

În timpul Ceremoniei de închidere, câștigătorii au fost premiați și toți sportivii au fost sărbătoriți pentru rezistența și sportivitatea lor. Președintele reales al IESF, Vlad Marinescu, a înmânat campionilor trofeul WE Championships și a ținut un discurs de încheiere a evenimentului istoric.

„Felicitări Indoneziei pentru că a găzduit Familia Esports și a devenit națiunea campioană a WE Championships 2022, precum și medaliaților noștri de aur: Indonezia, Kazahstan, Macedonia de Nord, Pakistan și Polonia. Suntem recunoscători că am experimentat ospitalitatea Bali și suntem recunoscători națiunii pentru că a făcut Istorie! Valorile IESF de respect, prietenie și curaj au fost afișate pe deplin pe parcursul acestor zece zile de competiție. Le mulțumim sportivilor pentru pasiunea și valorile umane afișate la finala Campionatului Mondial de Esports – ați spart bariere și granițe, afișând uniunea și unitatea dintre cele 105 națiuni concurente. Bali, am făcut Istorie!”, a declarat Președintele IESF, Vlad Marinescu.

Pasiunea Indoneziei pentru esports a energizat fiecare competiție, cu atleți, familii și fani emoționați și entuziaști, care s-au adunat pentru a încuraja toate acțiunile, în special primul turneu feminin CS:GO, care s-a dovedit a fi un pas important în direcția creării mai multor oportunități pentru femei în esports și a construirii unei familii World Esports mai incluzive.

La finalul Ceremoniei de închidere, Bali a predat oficial drepturile de organizare către Iași, care va găzdui cea de-a 15-a ediție a finalei WE Championships în 2023. La următoarea ediție a evenimentului emblematic al IESF, vor participa peste 130 de națiuni și 800 de sportivi. Aceasta marchează a doua oară când România va găzdui cel mai mare eveniment al IESF. Iași este capitala istorică a României și este bine cunoscută ca fiind sediul mai multor universități de prestigiu. Orașul oferă o oportunitate interesantă pentru IESF de a se implica cu o nouă generație de fani ai sporturilor electronice și de a crește familia World Esports.

„Esports are puterea de a împuternici și de a uni oamenii. Ceremonia de predare a steagului de la Bali la Iași este o frumoasă reprezentare a acestui lucru și a viziunii IESF de a avea industria mondială de esports unită. Orașul bogat din punct de vedere cultural și centrat pe tineret este pregătit să primească familia World Esports. Iașul are toată încrederea și sprijinul nostru pentru a oferi un campionat excepțional în 2023”, a declarat Secretarul general al IESF, Boban Totovski.

„Iașul este un oraș dinamic și plin de energie. Avem cea mai tânără populație din România, un tineret creativ și pasionat de tot ceea ce presupun gamingul și lumea esports. Fiind un oraș care este inima culturii și istoriei din România și, în același timp, un hub IT&C într-o creștere remarcabilă, avem toate premisele pentru a organiza cea de-a 15-a ediție a WE Championships într-un mod memorabil. Suntem entuziasmați să dezvoltăm împreună viitorul industriei de esports, împreună cu Federația Internațională de Esports!”, a decarat viceprimarul Daniel Juravle, prezent la eveniment.

„Cu o implicare a instituțiilor publice de pe plan local, dar și a operatorilor privați din toate domeniile necesare realizării unui astfel de eveniment de anvergură, ediția din 2023 este prima demarată și organizată de o municipalitate. Astfel, suntem prima Primărie care demarează și se implică în organizarea unui asemenea proiect! Am demonstrat în ultimii ani potențialul pe care îl are orașul nostru pentru investitorii din mai toate domeniile, dar cu precădere pentru cei din zona IT. Avem obligația de a preîntâmpina nevoile imediate ale ieșenilor, dar și responsabilitatea pentru generațiile viitoare de a crea un mediu prielnic pentru dezvoltarea unor noi sectoare și industrii, așa cum sunt cele de Gaming și Esport”, a declarat primarul Mihai Chirica.