EducatieFlux

„Strategii de afaceri inspirate de Arta Războiului – Sun Tzu 2022”, conferinţă la FEEA

Institutul de Guvernanţă Corporativă și Sustenabilitate din cadrul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) Iași organizează vineri, 16 decembrie, la ora 18:00 în Amfiteatrul B4, corp B UAIC, conferința „Strategii de afaceri inspirate de Arta Războiului – Sun Tzu”.

 

În cadrul dezbaterii prelegerilor și dezbaterii ce va urma, invitații, general maior în rezervă Vasile Roman și Michael Bernescu, împreună cu moderatorul dezbaterii, Vieru Iulian, vor dialoga împreună cu auditoriul pe trei teme de actualitate:

  1. Cum putem să avem succes ca și conducător: prin exemplu sau prin forță?
  2. Cât de important este moralul?

 

  1. Ce înseamnă în realitate munca în echipă?

    „Arta Războiului scrisă de Sun Tzu este o carte hipnotizantă. Am descoperit-o acum mulți ani și nu m-am mai despărțit de ea. O consider cel mai bun ghid care, în cuvinte puține te învață cum să gândești strategic, cum să conduci. Nu neapărat un război”, a spus Iulian Vieru, moderatorul conferinței.

 

Desigur că ea a fost scrisă ca o strategie de război de strategul militar chinez cunoscut și ca Sun-Tzu, fiind considerat chiar primul tratat cunoscut despre strategia de război, din istorie. Cunoscută în chineză ca Bingfa, este greu de spus când a fost scrisă Arta Războiului, dar cei mai mulți cercetători o plasează undeva între 475 și 221 î.e.n., în perioada Statelor în război din China antică. De asemenea, deși nu se cunosc foarte multe detalii despre viața generalului Sun Tzu, se crede că acesta lucra pentru statul Wu. Este clar că, indiferent de experiențele de viață ale generalului chinez, el avea multe cunoștințe despre război și antrenament tactic.

Premisa din Arta Războiului este că războiul ar trebui evitat prin diplomație. Dacă nu poate fi evitat, ar trebui ca lupta să fie o luptă strategică și psihologică pentru a minimiza daunele și irosirea resurselor. Războiul ar trebui să fie doar o ultimă soluție, iar intrarea în luptă înseamnă deja admiterea unui fel de înfrângere. Strategia lui Sun Tzu de a trata inamicii a fost o combinație de rezoluții pașnice și de război agresiv. Aceasta oglindește principiile taoiste ale yin și yang (sau forțe opuse, dar complementare). Sun Tzu a recomandat ca fiecare lider să urmeze Tao (sau ordinea naturală a universului) ca o componentă principală a conducerii de succes.

Arta Războiului are multe strategii și sfaturi specifice de luptă. Accentuează pregătirea pentru luptă mai presus de toate, inclusiv planificarea, studierea mișcărilor și slăbiciunilor inamicului și pregătirea adecvată a soldaților. În același timp, recomandă flexibilitatea, deoarece câmpul de luptă este imprevizibil. Descurajează generalii să se angajeze în lupte de asediu, deoarece extinde conflictul și risipește resursele. Și recomandă generalilor să trateze cu respect trupele capturate și soldații învinși.

Arta războiului a rămas relevantă de-a lungul anilor, deoarece este vorba mai degrabă de strategie și tactici, decât despre o metodă specifică de război. Cartea este axată mai mult pe pregătirea și influențarea liderului, a calităților și pregătirii acestuia. Sfaturile generalului chinez sunt atemporale și de neprețuit, chiar în lumea afacerilor și a organizațiilor nonprofit. Cartea a influențat lideri din întreaga lume, nu numai în război, ci și în multe domenii ale vieții, inclusiv în afaceri. Această carte se studiază intens în academiile militare. La West Point, de exemplu, se studiază doi ani în perioada universitară și apoi încă un an în structurile superioare de pregătire. Sunt însă și universități de management de top care au cursuri bazate pe această carte.

Este o lucrare magnifică, pe care merită din plin să fie dezbătută la Iași împreună, alături de invitații conferinței.

Intrarea este liberă.

Related Articles

Back to top button