Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași propune publicului o nouă expoziție în aer liber, organizată în parteneriat cu Institutul Polonez din București, cu ocazia împlinirii a 83 de ani de la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial
Astăzi, după atâția ani, spunem NU războiului prin intermediul expoziției intitulată sugestiv „Mami, nu vreau război!!!”, pe care publicul o va putea viziona în perioada 19 decembrie 2022 – 30 ianuarie 2023, lucrările fiind amplasate pe gardul Muzeului Unirii din Iași.
Această emoționantă expoziție polono-ucraineană prezintă desene istorice ale unor copii polonezi din anul 1946, care înfățișează experiența lor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și al ocupației germane din anii 1939-1945, dar și desene contemporane ale unor copii ucraineni despre războiul care se desfășoară în prezent în Ucraina și care se regăsesc pe portalul Mami, văd război / Mom I see war.
Asemănarea dintre desenele istorice și cele din zilele noastre este izbitoare. Desenele copiilor prezintă tancuri, avioane din care sunt aruncate bombe, incendii și explozii, răniți și morți, case aflate în ruină, morminte. Se prezintă pe ei înșisi și familiile lor, ilustrează evacuarea și evadarea, precum și speranța și visurile lor pentru viitor.
Proiectul „Mom I see war” a fost lansat pentru a arăta războiul prin ochii copiilor din Ucraina, fiind creat pentru a surprinde ceea ce trăiesc copiii în timpul războiului și a arăta lumii întregi cât de puternici sunt Micii Ucraineni, dar și pentru a atrage atenția comunității mondiale asupra invaziei brutale a Rusiei.
„Mom I see war” este un proiect coordonat de dr. Dorota Sadowska (Universitatea din Varșovia), prof. Olga Kulinich (Universitatea Națională „Taras Shevchenko” din Kiev), Mariusz Olczak (director, Arhivele Documentelor Moderne).
Vă invităm să zăboviți pe Strada Alexandru Lăpușneanu, nr. 14, din Iași, pentru a viziona lucrările realizate de copii, ce surprind multitudinea de emoții transpuse în desene, de la frică și disperare, la speranța și credința în victorie, ceea confirmă faptul că nici un copil nu ar trebui să sufere din cauza războiului.