Delegația Chișinăului în CUC a cerut eliminarea posturilor ilegale din Zona de Securitate

Chişinău, 15 dec. /MOLDPRES/. O nouă reuniune a Comisiei Unificate de Control s-a desfășurat astăzi la Bender cu participarea delegațiilor Republicii Moldova, Federației Ruse și regiunii transnistrene, precum și reprezentanților Ucrainei și Misiunii OSCE în Moldova, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Comandamentul Militar Întrunit a raportat Comisiei situația în Zona de Securitate pentru perioada 7 – 13 decembrie 2022.

În cadrul examinării subiectelor organizatorice, componenta transnistreană s-a abținut să susțină candidatura unui ofițer al Armatei Naționale propus în calitate de observator militar din partea Republicii Moldova.

Delegația Republicii Moldova a dezaprobat categoric asemenea abordare distructivă de blocare a unor procese importante în cadrul Comisiei Unificate de Control și a accentuat că observatorilor militari le revine o sarcină esențială în mecanismul de monitorizare și documentare a situației în perimetrul de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

Pe durata ședinței a fost reabordată problema posturilor ilegale ce aparțin structurilor de forță subordonate Tiraspolului, iar Delegația Republicii Moldova a insistat pe eliminarea necondiționată a acestora din Zona de Securitate, subliniind că acțiunile unilaterale ale exponenților transnistreni contravin dispozițiilor actelor de bază ale misiunii de menținere a păcii pe Nistru.

Următoarea ședință a Comisiei Unificate de Control a fost convenită pentru 22  decembrie 2022.