Kelemen Hunor: Cancelarul Austriei nu cred că a vrut să-i facă un cadou lui Putin, dar a făcut

Răspunsul cancelarului Austriei referitor la aderarea României în spaţiul Schengen este, fără să vrea, „un cadou pentru Vladimir Putin”, pentru că a dovedit, între altele, că solidaritatea europeană s-a rupt, a declarat joi vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR.

„Aici este o chestiune de teorie conspiraţionistă. Sigur că este un cadou, dar asta n-a fost intenţia cancelarului. Cancelarul, foarte neinspirat, pe o chestiune de politică internă, a dat un răspuns mizerabil. Nu cred că a vrut să facă un cadou lui Putin, dar a făcut, fiindcă (…) avea nevoie Uniunea Europeană de o poveste de succes în această perioadă de tensiuni interne. Şi asta era o poveste de succes: „Uite război, criză economică, criză energetică, şi totuşi reuşim să lărgim spaţiul Schengen şi Europa poate să fie solidară”. Şi această solidaritate s-a rupt. Orice moment când se rupe solidaritatea pentru Vladimir Putin este un cadou, fără doar şi poate, dar nu cred că asta a fost intenţia”, a declarat Kelemen Hunor, la Interviurile Digi24.ro, întrebat dacă este atitudinea Austriei un cadou pentru Vladimir Putin.

El a adăugat că Uniunea Europeană este o construcţie care nu suportă în acest moment foarte multe tensiuni, iar „renunţarea la cultura consensuală ar fi cea mai mare greşeală, pentru că atunci UE va intra într-o altă epocă, mult mai tensionată”.

Întrebat cine este de vină pentru ratarea intrării României în Schengen, Kelemen Hunor a arătat că „austriecii”, pentru că România a îndeplinit toate criteriile necesare prevăzute în acord.

„România a făcut ce avea de făcut, nimeni nu ştia că se întoarce Austria aşa brusc. (…) Nu avem de ce să reproşăm unii altora nimic în acest moment. Dacă ar fi fost o problemă cu criteriile tehnice, atunci sigur că ar fi fost îndreptăţit oricine să ne spună „nu v-aţi făcut treaba cei de la guvernare”. Şi supărarea de aceea este foarte mare. Am fost umiliţi pe nedrept. Sigur că sunt furios. (..) Austria a făcut o măgărie şi, în loc să meargă pe evaluarea tehnică, aşa cum ar fi trebuit, a dat un vot politic”, a argumentat el.

Potrivit liderului UDMR, Austria „a încălcat Acordul Schengen” care nu vorbeşte despre criterii politice, ci de criterii tehnice.

Kelemen Hunor consideră însă că situaţia nu trebuie transformată „într-o chestiune politică sau ideologică”, deşi se pune întrebarea dacă „există o disciplină în Partidul Popular European” şi că o soluţie „foarte rapidă” ar fi repunerea subiectului pe calendarul din 2023.

„La o decizie politică greşită, trebuie să dăm un răspuns politic. (…) Nu este foarte greu să găseşti acel punct când Austria are nevoie de susţinerea ta ori în instituţiile Uniunii Europene ori în instituţiile internaţionale şi, da, trebuie sancţiune politică care va urma, sunt convins, nu ştiu în ce moment. Dar România ca stat nu poate să-şi permită să fie umilită şi să nu răspundă la o astfel de lovitură din partea austriecilor, pentru că atunci lumea va înţelege că merge şi aşa. În ceea ce priveşte boicotul, boicotul este o chestiune individuală. Aici nu poţi dai nicio direcţie, nici ordin, nici să interzici nici când e vorba de persoanele fizice şi nici când e vorba de companii, de firme private sau de stat, fiindcă nu ministrul dă ordin unde să facă cont o anumită companie”, a adăugat vicepremierul. AGERPRES