Accident Unirii/ Drulă: Prefectul şi alte oficialităţi care au spus că au fost lovite lanţurile prelimitatorului au minţit

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a acuzat, sâmbătă, autorităţi locale din Bucureşti că „au minţit” atunci când au spus că autocarul implicat în accidentul de la Pasajul Unirii, soldat cu 21 de răniţi şi un deces, a lovit lanţurile prelimitatorului de înălţime.

„A fost publicată o filmare în care se vede cum autocarul a trecut pe lângă presemnalizatorul cu lanţuri al Pasajului Unirii pe banda 2 (din 4) ulterior schimbând o bandă în stânga. (…) În acelaşi timp, într-o poză făcută astăzi se vede cum lanţurile de la presemnalizator sunt date peste cap pe lăţimea benzii 3. Se impun câteva concluzii: prefectul Greblă şi alte oficialităţi care au spus că au fost lovite lanţurile prelimitatorului au minţit, prelimitatorul este incorect amplasat. Aşa cum spuneam în postarea anterioară, trebuie să nu poţi fizic să îl ocoleşti dacă intri în pasaj (soluţii se găsesc, de la amplasarea mai apropiată de pasaj, la delimitare fizică mai timpurie a sensurilor prin/pe deasupra pasajului)”, a scris Drulă, pe Facebook.

 

El a adăugat că, dacă înainte de intersecţia Budapesta, un TIR sau autocar e încadrat pe banda 1, unde este logic să circule fiind vehicul greu, la trecerea de intersecţie „nu va lovi lanţurile”, iar dacă e o decizie greşită de ultim moment să intre în pasaj „se va înfige direct în limitator”, cum s-a întâmplat vineri.

„Lanţurile au mai fost lovite de alte TIR-uri sau autocare după cum se vede în poză şi lăsate aşa. Practic, nu există întreţinere şi repunere în funcţiune a acestui element de siguranţă. În consecinţă, (…) şi dacă trecea pe banda 3, pe sub lanţuri, e foarte posibil ca autocarul să nu le fi lovit pentru că fuseseră deja date peste cap de mai demult. Şi la ora asta când vorbim (sau cel puţin azi-dimineaţă), chiar dacă a fost un accident, Primăria Sector 4 n-a catadicsit să trimită o nacelă să readucă pe poziţie lanţurile date peste cap ale prelimitatorului”, a afirmat Drulă.

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a declarat, vineri, că a convocat experţii încă după primul accident produs în Pasajul Unirii, după ce acesta a fost deschis după reabilitare, iar concluzia a fost că înălţimea nu a fost modificată.

„După primul incident, (…) am convocat acolo pe toţi cei care au lucrat la acest pasaj, plus un expert independent. Toţi au opinat că înălţimea pasajului a rămas neschimbată ca urmare a lucărilor de reabilitare, că aceste bariere de presemnalizare sunt la înălţimea recomandată de proiectant şi sunt la înălţimea pe care au avut-o acestea înainte. (…) (Specialiştii) au spus că nu s-a modificat înălţimea pasajului. Pasajul este reabilitat corespunzător, conform planurilor iniţiale. Ce s-a mai modificat… Deasupra acestor autocare, foarte mulţi constructori îşi adaugă instalaţii de aer condiţionat. Probabil aceasta să fie cauza şi, dincolo de această cauză, este o oarecare neglijenţă, nefiind foarte atenţi la indicatoare”, a spus prefectul, pentru B1Tv. AGERPRES