USR: Guvernul PSD-PNL nu a îndeplinit jalonul PNRR privind reforma pensiilor speciale; proiectul Ministerului Muncii – neconstituţional

USR acuză coaliţia de guvernare că nu a îndeplinit jalonul PNRR privind reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale şi susţine că proiectul pus în dezbatere de Ministerul Muncii este „conceput clar neconstituţional, prin care sunt salvate pensiile speciale”, în timp ce proiectele USR de eliminare a acestora sunt „blocate în Parlament”.

„PSD, PNL şi preşedintele Iohannis îşi bat joc, încă o dată, de români şi riscă banii din PNRR doar ca să-i apere pe privilegiaţi. Sunt mai puţin de cinci zile până se încheie anul 2022 şi Guvernul PSD-PNL nu a îndeplinit jalonul PNRR privind reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. Ministerul Muncii a prezentat un proiect conceput clar neconstituţional prin care sunt salvate pensiile speciale, nu se face nicio reformă. Între timp, proiectele USR de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor şi primarilor sunt blocate în Parlament”, afirmă marţi Cătălin Drulă, preşedintele USR, într-un comunicat de presă.

Drulă mai afirmă că ministrul Muncii, Marius Budăi, minte când pretinde că, în urma unei amânări agreate, Guvernul PSD-PNL trebuie până la finalul anului doar să trimită Parlamentului proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale.

„Jalonul 215 din PNRR referitor la pensiile speciale prevede ca până la finalul anului 2022 să intre în vigoare cadrul legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. Ministrul Muncii, Marius Budăi, pretinde în spaţiul public că, în urma unei amânări agreate, Guvernul PSD-PNL trebuie până la finalul anului doar să trimită Parlamentului proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale, dar nu există şi o confirmare a declaraţiilor ministrului PSD. Cât despre proiectul pus în dezbatere de Ministerul Muncii, USR a arătat deja că desfiinţează nicio pensie specială şi nici nu scade cheltuielile cu aceste privilegii: cheltuielile planificate în 2023 însumează 13,2 miliarde lei, cu 800 de milioane de lei mai mult decât în 2022. Nicio reducere, aşadar, a cheltuielilor, ci doar încă o minciună PSD-PNL”, potrivit USR. AGERPRES