AEP – studiu comparativ privind practicile şi instumentele utilizate la accesibilizarea proceselor electorale pentru persoanele cu dizabilităţi

Autoritatea Electorală Permanentă a elaborat şi a transmis către Guvern un studiu comparativ privind practicile şi instrumentele tehnice utilizate de către alte state pentru accesibilizarea proceselor electorale pentru persoanele cu dizabilităţi.

„Prin examinarea experienţelor altor state au fost identificate modalităţi alternative existente pentru exercitarea corespunzătoare a drepturilor electorale ale persoanelor cu dizabilităţi. În acest sens, amintim asigurarea de secţii de votare şi cabine de vot accesibile, secţii de votare alternative, comisii şi secţii de votare speciale, votul prin corespondenţă, votul prin intermediul urnei mobile, votul anticipat, votul electronic sau votul prin reprezentare. Au fost identificate, de asemenea, implementarea altor instrumente care să faciliteze exercitarea votului, precum lupe, şabloane, servicii de interpretare în limbaj mimico-gestual, oferirea de asistenţă pentru exercitarea dreptului de vot prin îndrumători sau persoane desemnate care să asiste alegătorii cu dizabilităţi, realizarea şi diseminarea materialelor informative, dezvoltarea unor aplicaţii informatice, existenţa maşinilor de vot hibride sau electronice şi oferirea asistenţei pentru deplasarea la secţia de votare prin sisteme de parcare dedicate vehiculelor alegătorilor cu dizabilităţi şi prin facilităţi de transport gratuit”, se arată într-un comunicat de presă remis joi AGERPRES de AEP.

Analiza include o secţiune dedicată măsurilor implementate în prezent în România, precum şi soluţiile identificate prin consultarea alegătorilor cu dizabilităţi în vederea creşterii accesului acestora la procesul electoral. AEP prezintă, totodată, propuneri privind accesibilizarea buletinelor de vot utilizate în prezent.

Potrivit AEP, au fost analizate modalităţile şi procedurile electorale, instrumentele şi măsurile de ordin tehnic utilizate pentru accesibilizarea procesului electoral în statele membre ale Uniunii Europene, precum şi în state din afara UE. AGERPRES