„Îmi pare extrem de rău”, a declarat arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane. „A venit timpul să luăm măsuri în replică la acest trecut ruşinos”, a subliniat acesta.
Un raport comandat de Church Commissioners şi publicat marţi vine după dezvăluiri, în iunie 2022, potrivit cărora „finanţarea Church Commissioners avea legături istorice” cu comerţul transatlantic cu sclavi.
Organismul Church Commissioners a fost creat în 1948, în parte cu o donaţie dintr-un fond de pe vremea reginei Anne, datând din 1704 şi destinat să ajute cei mai săraci membri ai clerului.
Raportul arată că acest fond a investit „sume mari” în South Sea Company, care făcea comerţ cu sclavi africani. De asemenea, a primit donaţii de la persoane implicate în comerţul cu sclavi şi în economia plantaţiilor.
„Church Commissioners regretă profund legăturile predecesorilor lor cu comerţul transatlantic cu sclavi”, a declarat organizaţia într-un comunicat.
Organismul a promis un fond de 100 de milioane de lire sterline (113,1 milioane de euro) în următorii nouă ani pentru „un viitor mai bun şi mai echitabil pentru toţi”.
Banii vor merge în special către „comunităţile care au fost afectate de sclavie”. O parte din fonduri va fi folosită pentru a continua cercetarea legăturilor dintre Biserică şi sclavie.
Vicepreşedintele Church Commissioners, episcopul de Manchester David Walker, a declarat că organismul speră acum să creeze o „moştenire pozitivă de durată, care va servi comunităţilor afectate de sclavie”.
Church Commissioners gestionează un fond de investiţii de 10,1 miliarde de lire sterline (11,4 miliarde de euro) pentru a sprijini activităţile bisericii şi ale clerului.
„Nimic din ceea ce facem, sute de ani mai târziu, nu le va reda viaţa celor înrobiţi”, a scris organismul în introducerea raportului său.
„Dar putem şi vom recunoaşte oroarea şi ruşinea rolului jucat de Biserică în comerţul cu sclavi şi, prin răspunsuri, vom încerca să începem să abordăm nedreptăţile comise”, se indică în raport.
Biserica Anglicană şi-a prezentat deja scuzele pentru legăturile sale din trecut cu sclavia, în timp ce Marea Britanie se confruntă cu moştenirea trecutului său colonial.
În 2020, biserica a descris drept o”ruşine” faptul că unii dintre membrii săi au „profitat în mod activ” de sclavie. AGERPRES