Leul moldovenesc se depreciază față de euro și dolar

Chişinău, 10 ian. /MOLDPRES/. Leul moldovenesc se va deprecia marți, 10 ianuarie, față de euro și dolar, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar prezentate de Banca Națională a Moldovei, informează MOLDPRES.

Astfel, astăzi moneda unică europeană se va scumpi cu 40 de bani și va costa 20 de lei și 55 de bani. Dolarul american se va aprecia cu trei bani, până la nivelul de 19 lei și 23 de bani.

Mai scump va fi astăzi și leul românesc. Acesta va adăuga nouă bani și va avea un preț oficial de 4 lei și 17 bani moldovenești. Rubla rusească va costa 27 de bani, cu un ban mai mult decât ieri. Hrivna ucraineană va rămâne la cotația de 52 de bani.

Expertul economic Veaceslav Ioniță a analizat evoluția cursului valutar în prima săptămână a anului și susține că leul moldovenesc, de cel puțin 5 ani de zile, se bucură de o stabilitate clară comparativ cu 10 valute ale principalelor parteneri comerciali ai Moldovei.

„După fluctuațiile de depreciere, apoi apreciere din perioada 2015-2018, urmează o perioadă de stabilitate deja pe parcursul a 5 ani de zile. Comparativ cu cele 10 valute de bază ale principalilor parteneri comerciali ai R. Moldova, leul începe anul aproximativ la același nivel. Se vede clar că din 2019 cursul mediu ponderat al leului moldovenesc oscilează nesemnificativ, iar în prezent este cu 0,7% mai jos decât anul trecut, dar cu 0,9% mai puternic față de 2019”, a punctat Ioniță.