Ungureanu a sesizat OLAF cu privire la suspiciuni de dublă finanţare cu fonduri europene la Ministerul Sănătăţii

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a sesizat, miercuri, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) cu privire la „suspiciuni de dublă finanţare” cu fonduri europene din consultanţă, în valoare 1,7 milioane de euro, la Ministerul Sănătăţii.

„Emanuel Ungureanu, în calitate de vicepreşedinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaţilor, a sesizat Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) cu privire la mai multe documente din care rezultă că, în contractul de consultanţă de peste 21 de milioane de euro semnat de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii sunt incluse obiective şi rezultate care au fost incluse în alte proiecte de consultanţă finanţate de Uniunea Europeană. Spre exemplu, Proiectul CAPESSCOST, finanţat din fonduri europene, are ca scop principal elaborarea unui Manual al calităţii serviciilor medicale şi a unui Cod normativ legat de calitatea serviciilor medicale. Rafila, prin contractul de consultanţă cu OMS care priveşte PNRR, cel puţin în privinţa a două rezultate, solicită OMS, căreia îi oferă 1,7 milioane de euro pentru aceste rezultate, lucruri mai mult decât asemănătoare cu obiectivele proiectului finanţat din fonduri europene”, se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES de USR.

Ungureanu afirmă că a participat personal la o conferinţă realizată de către managementul proiectului pe fonduri europene şi şi-a dat seama că este foarte probabil să existe o problemă de dublă finanţare în acest caz, drept pentru care a făcut o sesizare la organismul european de luptă antifraudă.

„La o simplă lecturare a legislaţiei managementului calităţii serviciilor de sănătate, se poate observa că există indicatori de evaluare a calităţii şi nu numai chiar în legislaţia de acreditare, care intră în atribuţiile Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, aceşti indicatori fiind publicaţi şi în Monitorul Oficial în aprilie 2017, după un ordin de ministru semnat de colegul de partid al lui Rafila, domnul Florian Bodog, trimis în judecată de DNA pentru fapte de abuz în serviciu şi fals intelectual”, susţine deputatul USR. AGERPRES