Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru familiile care au în îngrijire copii expuşi riscului de separare

Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de lege privind activitatea de prevenire a separării copilului de familie care prevede mecanisme de sprijinire pentru persoanele din comunităţi vulnerabile pentru a-şi putea creşte şi îngriji copiii, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului Dan Cărbunaru.

„Guvernul a adoptat proiectul de lege privind activitatea de prevenire a separării copilului de familie. Prin acest proiect activitatea de prevenire a separării copilului de familie va putea fi sprijinită prin mecanisme de sprijinire a acelor familii care provin din comunităţi vulnerabile sau care trec prin situaţii sociale, financiare sau medicale dificile pentru a-şi putea creşte şi îngriji copii acasă, să-i poată trimite la şcoală şi să le asigure cele necesare traiului zilnic”, a afirmat Cărbunanu, după şedinţa de Guvern.

 

El a menţionat că vor putea fi implementate programe de prevenire care vor include acordarea de ajutoare de urgenţă pentru familiile care au în îngrijire copii expuşi riscului de separare, reabilitarea copilului cu dizabilităţi, servicii de intervenţie psihologică, psihoterapeutică pentru copii.

Prin proiectul de lege se înfiinţează „Observatorul copilului”, un modul informatic care va fi inclus în Sistemul Naţional Informatic şi va fi pus la dispoziţia autorităţilor publice locale pentru a identifica şi înregistra toţi copiii care se află într-o situaţie de risc de separare de familie, a mai precizat Dan Cărbunaru. AGERPRES