Moscova consideră iresponsabilă decizia Parisului de a trimite blindate în Ucraina

Planurile Franţei de a trimite tancuri de luptă (pe roţi) în Ucraina va duce la intensificarea escaladării acestui conflict, ceea ce face ca această acţiune să fie ”iraţională şi iresponsabilă” din partea Parisului, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de EFE.

”Îl calificăm drept un pas iraţional şi iresponsabil din partea autorităţilor franceze în contextul crizei ucrainene”, a afirmat reprezentanta diplomaţiei ruse.

”Decizia de a trimite noi livrări (de armament) Ucrainei constituie un nou pas care va provoca o escaladare din ce în ce mai mare şi, în consecinţă, noi victime ale conflictului, inclusiv în rândul populaţiei civile din noile regiuni ruse (anexate), împotriva cărora se utilizează deja armamentul francez”, a declarat Zaharova.

Această decizie, susţine ea, arată ”cinismul şi ipocrizia” Parisului, care s-a pronunţat în favoarea evitării unei escaladări a conflictului ucrainean.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a confirmat – într-o discuţie telefonică la 4 ianuarie cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski – că ţara sa va trimite vehicule blindate uşoare în Ucraina, în special de tip AMX-10 RC (care se mişcă pe roţi în loc de şenile).

Într-o reacţie, Kremlinul a declarat că ”aceste livrări nu pot şi nu vor putea schimba nimic în Ucraina”.

”Nu este vorba doar despre decizia Franţei. Ştim că Occidentul colectiv, Alianţa Nord-Atlantică şi SUA, au băgat miliarde de dolari în Ucraina sub formă de livrări de arme”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

El a subliniat că aceste livrări de arme ”nu sunt în măsură să zădărnicească realizarea obiectivelor operaţiunii militare speciale” şi nu vor face decât ”să sporească durerea poporului ucrainean şi să îi prelungească suferinţa”.

Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie într-o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva unui stat suveran şi independent, primul conflict de acest gen în Europa, după cel de-al Doilea Război Mondial. AGERPRES