Biblioteca Națională din Chișinău a inaugurat o expoziție de valori bibliofile din patrimoniul instituției

Chişinău, 13 ian. /MOLDPRES/. În contextul Zilei Naționale a Culturii și comemorării poetului Mihai Eminescu, la 173 de ani de la naștere, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost inaugurată expoziția „Comori bibliofile din patrimoniul BNRM”, relatează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Veronica Borș, director adjunct al instituției, a menționat că expoziția contribuie la valorificarea patrimoniului scris național, consolidarea sentimentului de apartenență la istoria și valorile comune pe întreg spațiul românesc și cuprinde 150 de documente sistematizate în 11 compartimente: Eminescu – geniul deplin al culturii românești; Din trecutul nostru…; Junimea, punct de cotitură în evoluția societății românești; Scriitori clasici ai literaturii române, sec. XIX; Spiritul cultural junimist oglindit în operele lui M. Eminescu și T. Maiorescu ș.a.

Potrivit sursei citate, compartimentul cu genericul „Eminescu – geniul deplin al culturii românești” este dedicat celor 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și debutului editorial cu volumul „Poezii”. Sunt expuse ediții antume, poezii tipărite în timpul vieții, ediții bibliofile. Printre acestea se regăsesc: Poesii: Ediţie facsimilată : Bucureşti, 1884 / Mihail Eminescu. – Bucureşti: Literatura artistică, 1989. Cartea reproduce întocmai ediția Princeps a volumului Poesii de Mihai Eminescu, apărut la Editura Librăriei Socecu&Comp din București, la centenarul de la „reîntoarcerea în eternitate a Luceafărului poeziei românești, „ridicat asupra altora prin talent și suferință”.

Expoziția mai pune în valoare lucrările: „Dicționarul limbei istorice și poporane a românilor lucrat după dorința și cu cheltuiala M.S. Regelui Carol I” de B. P. Hasdeu (1898), „Istoria românilor” de A. D. Xenopol (1898), „Gestiunea Dunării” de M. Kogălniceanu (1882), „Scrieri literare și istorice ” de A. I. Odobescu (1887), ediții bibliofile semnate de Nicolae Iorga, Ion Ghica, Titu Maiorescu, Gheorghe Coșbuc, Vasile Alecsandri, Iacob Negruzzi, I. L. Caragiale ș.a.

În expoziție mai sunt prezentat publicații specializate, care vizează diferite categorii de cititori: elevii, liceenii şi studenţii („Gândul neamului”, revista unui comitet studențesc creștin, care apare din 1920 de două ori pe lună, „Studentul”, 1928-1932, „Graiul nostru”, 1926-1932 etc.), breslele profesionale („Apicultorul”, „Foaia plugarilor”, „Revista de viticultură, oenologie și horticultură”, care apare cu concursul unui grup de specialiști din toate ținuturile românești, „Chişinăul medical” etc.). În această categorie de presă se regăsesc și cea pedagogică, deosebit de longevivă: ”Tribuna Școalei”, „Izvorașul, „Cuvântul Școalei”, „Ghiocelul” ș.a.

În cadrul evenimentului a mai luat cuvântul scriitoarea Eugenia Bulat, iar un grup de elevi de la Liceul Teoretic ”Gheorghe Asachi” și Școala de Muzică ”Eugen Doga” au susținut un recital literar-muzical.

Expoziția poate fi vizitată până la 9 februarie.