Chişinău, 13 ian. /MOLDPRES/. Stadiul de implementare a proiectelor realizate cu suportul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și potențialele domenii de cooperare dintre Cancelaria de Stat și PNUD, în anul curent, au fost discutate astăzi, la întrevederea Secretarului general al Guvernului, Igor Talmazan cu reprezentanta rezidentă adjunctă a PNUD Moldova, Andrea Cuzyova, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului.
Igor Talmazan a mulțumit echipei PNUD pentru rolul asumat în mobilizarea eforturilor de răspuns la multiplele crize cu care se confruntă țara noastră. O asistență valoroasă a fost acordată R. Moldova în perioada pandemiei de COVID-19 și redresare post-pandemică, dar și în gestionarea crizei refugiaților, generată de războiul din Ucraina. De asemenea, Secretarul general al Guvernului a apreciat contribuția PNUD în elaborarea proiectului Strategiei de reformă a administrației publice.
„PNUD este pentru noi un partener strategic care se implică activ în domeniile prioritare pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Ne rămâne să exploatăm pe deplin potențialul nostru de cooperare și să diversificăm ariile în care putem interacționa, inclusiv pentru implementarea proiectelor la nivel local și asigurarea bunei funcţionări a instituţiilor democratice în statul de drept”, a spus Igor Talmazan.
În prezent, PNUD acordă suportul necesar pentru avansarea reformei administrației publice și a managementului finanțelor publice, stimularea migrației pentru dezvoltare la nivel local și promovarea măsurilor de consolidare a încrederii între locuitorii celor două maluri ale râului Nistru. De asemenea, Programul oferă sprijin Cancelariei de Stat în procesul de planificare strategică, dezvoltarea și coordonarea politicilor.
Printre domeniile potențiale de implicare în anul curent, echipa PNUD a evidențiat profesionalizarea serviciului public, dezvoltarea unui mecanism de monitorizare și raportare privind implementarea Agendei 2030, furnizarea programelor de formare care ar ajuta la mobilizarea resurselor din fonduri regionale și globale. Mai multe obiective sunt setate și pentru domeniul diasporei, și anume stabilirea unei platforme pentru implicarea diasporei în dezvoltarea politicilor, dar și creșterea angajamentului diasporei pentru dezvoltarea locală.
„Vă vom oferi suport și asistență tehnică inclusiv în procesul de pregătire pentru aderarea la Uniunea Europeană. Ne dorim să extindem colaborarea și să vă rămânem alături pentru replicarea rezultatelor obținute deja și realizarea unor noi obiective”, a menționat Andrea Cuzyova.
Foto: Guvern