Tranzacţiile pe piaţa investiţiilor imobiliare au depăşit 1,2 miliarde de euro în România, anul trecut

Volumul activelor imobiliare comerciale din România a depăşit valoarea de 1,2 miliarde de euro, în 2022, cel mai mare din 2007 până în prezent, conform raportului „Highlights 2022 CEE-6 Real Estates Market”, publicat de Colliers.

Documentul de specialitate arată că, la nivelul Europei Centrale şi de Est (CEE), piaţa de real estate s-a remarcat, anul trecut, prin dinamismul pieţei de spaţii industriale, revenirea sectorului de retail la valorile pre-pandemie în privinţa traficului în magazine şi creşterea importanţei criteriilor ESG în zona de birouri.

„Comparativ cu perioada 2005-2009, o diferenţă notabilă a perioadei recente vine de la divergenţa randamentelor proprietăţilor comerciale şi faţă de regiune, dar şi faţă de mersul economiei în general. Astfel, România a rămas în urma regiunii din prisma randamentelor în pofida unei performanţe economice mai bune, ceea ce ar trebui sa confere pieţei un grad mai ridicat de rezistenţă la iminenta corecţie”, notează sursa citată.

Consultanţii Colliers sunt de părere că, pentru piaţa de spaţii industriale şi logistice, s-ar putea marca începutul procesului de relocare a unităţilor de producţie din Asia şi Rusia, în contextul noilor realităţi geopolitice, dar reprezintă, totodată, şi rezultatul investiţiilor importante în zona de infrastructură, o altă temă de mare interes a anului 2022.

În acelaşi timp, piaţa rezidenţială încheie un an-record în zona livrărilor, cu un volum total de unităţi finalizate cu cel puţin 40% mai mare decât media deceniului precedent.

O altă temă pozitivă a anului care s-a încheiat şi pe care raportul Colliers o menţionează este revenirea rapidă a pieţei de retail, în contextul în care vânzările, traficul în centrele comerciale, dar şi chiriile au revenit şi chiar au depăşit valorile pre-pandemie.

„Totuşi, odată cu lunile de toamnă, entuziasmul a mai scăzut în zona de retail, având în vedere veniturile consumatorilor aflate sub presiune. Creşterea costurilor de construcţie şi inflaţia ridicată reprezintă o temă prezentă pe toate pieţele imobiliare din regiune în 2022, având în vedere presiunile atât pentru costuri de dezvoltare, cât şi pentru chirii. În aceste condiţii, cei mai mulţi dintre dezvoltatorii proiectelor imobiliare comerciale care nu aveau un grad adecvat de pre-închiriere, indiferent că vorbim de clădiri de birouri sau de hale de depozitare, au intrat în stand-by cu continuarea investiţiilor”, se menţionează în raport.

Colliers (NASDAQ, TSX: CIGI este unul dintre liderii globali în servicii de consultanţă imobiliară şi de management al investiţiilor, cu operaţiuni în 63 de ţări şi 18.000 de specialişti. AGERPRES