În Chișinău, numărul cazurilor de infecții respiratorii au înregistrat o descreștere ușoară

Chişinău, 16 ian. /MOLDPRES/. Săptămâna trecută, numărul cazurilor de infecții respiratorii au înregistrat o descreștere ușoară în capitală. Anunțul a fost făcut astăzi de șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, la ședința operativă a serviciilor municipale, transmite MOLDPRES.

Potrivit oficialului, în aceeași perioadă, s-a atestat o descreștere a internărilor în spitalele pentru copii. „Săptămâna trecută s-au înregistrat 5 200 de cazuri de infecții respiratorii acute, 44% fiind la copii. Pentru această săptămână prognozăm o creștere a infecțiilor respiratorii, întrucât copiii au revenit în colectivități”, a spus Boris Gîlca.

Totodată, șeful Direcției generale asistență medicală și socială a menționat că situația rămâne îngrijorătoare privind numărul infectărilor cu virusul gripal. „Spitalele sunt suprasolicitate, însă presiunea este mai mică comparativ cu ultimele trei săptămâni. Săptămâna trecută s-au înregistrat 162 de cazuri de gripă, 99 dintre care la minori. Din numărul total de persoane, 128 au fost spitalizate. Prognozăm că numărul cazurilor de gripă va crește până la finele acestei luni. La fel, vreau să anunț că lotul de vaccin antigripal a fost deja epuizat”, a afirmat Boris Gîlca.

De asemenea, săptămâna trecută, în capitală s-au înregistrat 67 de cazuri COVID-19, cu 14 mai mult decât în săptămâna anterioară. În aceeași perioadă, s-a înregistrat și un deces. Conform autorităților, tulpina dominantă a virusului este Omicron.

În contextul actualei situații epidemiologice, specialiștii din sănătate recomandă ca la apariția primelor simptome specifice infecțiilor respiratorii – febră, tuse, strănut, dureri de cap, stare de slăbiciune, persoanele să se adreseze la medicul de familie.

Foto: gralmedical.ro