MAE condamnă ”procesul-spectacol” organizat în Belarus împotriva Svetlanei Tihanovskaia

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, afirmă că România sprijină „lupta neobosită” a belaruşilor pentru democraţie şi libertate şi condamnă „procesul-spectacol” din Belarus împotriva Svetlanei Tihanovskaia.

„Condamn cu fermitate procesul-spectacol care începe astăzi în Belarus împotriva Svetlanei Tihanovskaia şi a altor lideri ai opoziţiei din Belarus care se opun represiunii regimului de la Minsk. România continuă să fie solidară cu oamenii din Belarus şi sprijină lupta lor neobosită pentru democraţie şi libertate”, a scris Aurescu, marţi, pe Twitter.

Procesul în contumacie împotriva opozantei în exil Svetlana Tihanovskaia a început, marţi, la Minsk.

Tihanovskaia (40 de ani) este vizată de zece capete de acuzare, printre care înaltă trădare şi ”conspiraţie pentru a prelua puterea în manieră neconstituţională”.

Într-un interviu acordat, luni, AFP la Davos (Elveţia), opozanta belarusă a calificat acest proces drept ”farsă şi răzbunare” din partea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Ea a spus că manevrele militare ruso-belaruse sunt o ”cacealma” ce vizează deturnarea forţelor armatei ucrainene de pe linia frontului din estul Ucrainei. AGERPRES