România are statutul de membru fondator al Alianţei Baukultur, alături de 31 state, organizaţii non-guvernamentale, inter-guvernamentale şi companii din sectorul privat.
„Alianţa Baukultur reuneşte actorii relevanţi din sectoarele publice şi private, dar şi din societatea civilă, într-o reţea informală internaţională care se întruneşte în şedinţe plenare regulate, dar şi în interiorul unor focus grupuri, cu scopul a analiza provocările Baukultur şi de a propune noi soluţii pentru o cultură locală de înaltă calitate. Obiectivul central al Alianţei este de a continua angajamentul asumat prin Declaraţia de la Davos din 2018 pentru Baukultur de înaltă calitate şi de a susţine beneficiile şi valoarea economică adăugată pe care acest concept le aduce”, se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii, transmis, marţi, AGERPRES.
Oficiul Federal Elveţian pentru Cultură a elaborat, împreună cu parteneri internaţionali, Sistemul de calitate Davos Baukultur, definind opt criterii pentru a evalua calitatea Baukultur. Acestea sunt incluse în raportul Comisiei Europene privind Metoda deschisă de coordonare (OMC) şi a fost adoptat de Consiliul Uniunii Europene în 2021, ca instrument de definire a arhitecturii de înaltă calitate.
„Baukultur de înaltă calitate echivalează cu o economie sănătoasă, o societate incluzivă şi un mediu protejat pentru generaţiile viitoare, în contextul provocărilor globale legate de schimbările climatice, de emisiile de gaze cu efect de seră generate de sectorul construcţiilor, de creşterea populaţiei urbane şi a depopulării zonelor rurale, de persistenţa fluxurilor de migraţie, al digitalizării şi globalizării, precum şi al efectelor post-pandemice”, precizează sursa citată.
În cadrul conferinţei, miniştrii Culturii, şefii delegaţiilor statelor membre şi ai statelor observatoare ale Consiliului Europei, precum şi reprezentanţii organizaţiilor participante au semnat o declaraţie comună privind situaţia din Ucraina.
Documentul vizează, pe de-o parte, voinţa şi disponibilitatea semnatarilor de a oferi expertiză şi sprijin pentru reconstruirea ţării în urma daunelor produse de război, colaborarea cu toate instituţiile guvernamentale şi neguvernamentale, precum şi cu sectorul privat din Ucraina şi, de cealaltă parte, angajamentul de a lua măsuri şi de a întreprinde eforturi internaţionale coordonate, în spiritul unei culturi de înaltă calitate, al sistemului de calitate Davos Baukultur, prin Alianţa Davos Baukultur.
„Guvernanţa, funcţionalitatea, mediul, economia, diversitatea, contextul, sentimentul faţă de loc şi frumuseţea sunt standardele de calitate care vor ghida Baukultur în cele 31 de state semnatare ale Alianţei din Europa, prin implicarea constantă a organizaţiilor non-guvernamentale, inter-guvernamentale şi a partenerilor privaţi, membri ai Alianţei. Oamenii, principiile şi valorile trebuie să ocupe locul binemeritat în centrul culturii, într-un cadru care susţine dialogul şi moştenirea culturală comună, utilizată cu înţelepciune ca resursă pentru a genera o dezvoltare durabilă, a combate discriminarea şi a îmbunătăţi calitatea vieţii. Tot ceea ce construim ne influenţează modul de viaţă şi de lucru, calitatea mediului construit fiind direct legată de calitatea vieţii noastre”, a afirmat secretarul de stat Diana Baciuna, care a reprezentat Ministerul Culturii la conferinţă.
Ea a precizat că, din perspectiva cetăţenilor, calitatea mediului construit trebuie să cuprindă componenta democratică incluzivă şi autentică, în strânsă conexiune cu moştenirea construită – monumente şi situri arheologice, grădini şi peisaje.
„Asigurarea dreptului la locuri sigure, sănătoase, bine proiectate şi la preţuri accesibile permite spaţiului o înaltă calitate, de natură a încuraja coeziunea socială şi bunăstarea societăţii actuale. Sunt convinsă că Alianţa Baukultur va reprezenta un pas fundamental pentru asigurarea celui mai bun viitor posibil pentru noi toţi”, a transmis Baciuna.
Conducerea Alianţei Baukultur este asigurată prin intermediul unui comitet care este format din nouă membri: trei din sectorul public, trei din mediul privat şi trei din societatea civilă.
Secretariatul Alianţei este găzduit de Forumul Economic Mondial (WEF). Elveţia va acoperi cheltuielile de funcţionare pentru primii cinci ani (2023 – 2027). AGERPRES