O donare de sânge poate salva 3 vieți!

O donare de sânge poate salva 3 vieți!
Sângele donat va fi întotdeauna necesar.
Procedura de donare este simplă, sigură și inofensivă.
E un mod de a susține sănătatea comunității.”
Pentru programări puteţi folosi aplicaţia BlooDoChallenge Iasi
Dar iată cum devii donator:

  PRINCIPALELE CRITERII DE ADMISIBILITATE LA DONARE

  Vârsta De la 18 la 62 de ani  

   Donator iniţial la peste 50 de ani Sub directa responsabilitate a medicului care efectuează selecţia

   Greutatea corporală >= 50 kg in corelatie cu inaltimea

     Starea generală Aspectul clinic în momentul consultaţiei

Nu trebuie să prezinte pletoră, debilitate, intoxicaţie cu etanol sau droguri, subnutriţie, instabilitate mintală, icter, cianoză, dispnee, anemie

   Temperatura corporală < 37,5°C  

   Pielea la locul de puncţie Potenţialul donator trebuie să aibă vene vizibile sau bine conturate şi flexibile Nu trebuie să prezinte leziuni sau eczeme, iritaţii, erupţii locale

   Pulsul – Regulat – 50-100 bătăi/minut Cu excepţia sportivilor de performanţă, care pot fi acceptaţi la donare şi în condiţiile descoperirii unei bradicardii de < 50 bătăi/minut

   Tensiunea arterială 100 mm Hg <= TAS <= 180 mm Hg 60 mm Hg <= TAD <= 100 mm Hg

 INAINTE DE DONARE VA RECOMANDAM

 sa consumati un mic dejun bogat in glucide
 sa nu fumati  si sa nu consumati alcool, grasimi
 sa nu consumati medicamente (aspirina, anticoagulante, antidiabetice, etc)
 o stare buna de sanatate fizica si mentala, stare de igiena personala corespunzatoare
 sa aveti un act de identitate in original

 sa fiti odihniti si bine hidratati

Donarea de sange,fiind un act medical trebuie tratat din punct de vedere al igienei corparale ca si pentru o interventie chirurgicala mica.

  RECOMANDARI GENERALE

Donatorul trebuie sa fie sincer in timpul convorbirii medicale pentru ca sangele donat sa fie un produs sigur pentru bolnavul din spital.

Nedeclararea intentionata a bolilor transmisibile sau a factorilor de risc cunoscuti,dupa prealabila dv informare – constituie infractiune si se pedepseste conform art.39 si 40 din LEGEA NE.282/2005 care reglementeaza activitatea de donare din Romania .

 DREPTURILE SI OBLIGATIILE DONATORILOR

Donatorul de sânge are dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare efectivă, următoarele:

a) 7 tichete de masă pentru produse alimentare, eliberate de instituţia de profil;

b) o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor de sânge salariaţi; o zi scutire de frecvenţă, în ziua donării, în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor

c) decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării între localitatea de domiciliu/reşedinţă înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde îşi are sediul instituţia la care se efectuează donarea de sânge; în cazul in care donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioadă de o luna.

Donatorii de sânge cu donări regulate au dreptul să efectueze anual,gratuit, un examen radiologic pulmonar şi un examen biologic extins, la recomandarea instituţiei de profil unde sunt înregistraţi ca donatori, în baza documentelor care atestă statutul de donator de sânge cu donări regulate.

 Donatorii de sânge cu donări regulate au dreptul să efectueze anual şi în alte ocazii justificate medical un examen cardiologic în vederea depistării unor eventuale afecţiuni care ar contraindica donarea de sânge.

Examenul  se efectuează la recomandarea instituţiei de profil la care persoana este înregistrată ca donator, în baza documentelor care atestă statutul de donator de sânge.

Orice donator are dreptul să primească, la cerere, un buletin de analiză cu rezultatele testelor efectuate.

  – Grupa sanguina, Rh-ul
 Hemoglobina / hemoleucograma
 Anticorpi-antigen HIV 1 si 2
 Anticorpi-antigen  virus hepatitic C
  Antigen Ag HBs, antigenul de suprafata al virusului hepatitic B
  Anticorpi  HTLV   I si II, – virusului   leucemiei cu celule T a adultului
  EIA,  test pentru depistarea sifilisului
   ALT , enzima prezenta in ficat care atunci cand este crescuta poate indica o hepatita acuta .

Toate rezultatele raman confidentiale. Aceste rezultate servesc la calificarea biologica a sangelui. Ele arata daca sangele, un tesut viu , este sanatos si poate fi utilizat ca produs terapeutic.

In interesul lor propriu, pentru informare asupra starii de sanatate, donatorii sunt obligati sa revina  la 72 de ore  dupa donare , la   fisier, unde sunt identificati pe baza de carte  de identitate si de unde isi ridica doar personal,la cerere, rezultatele testarilor, sub forma unui buletin de analize, cu rezultatele personale. Identitatea donatorului nu este divulgata nimanui, donarea fiind anonima.

 În cazul depistării unor rezultate patologice donatorul respectiv are dreptul să fie informat şi să primească consiliere din partea unei persoane responsabile desemnate în acest scop din cadrul instituţiilor de profil.

In cazul in care donarea de sange nu a fost finalizata ,donatorul nu beneficiaza de  niciun drept