Un lot de echipamente IT de un milion de dolari a fost donat R. Moldova de USAID, OMS și UNICEF

Chişinău, 17 ian. /MOLDPRES/. Un lot de 1205 de computere și accesorii în valoare de un milion de dolari, achiziționate și livrate cu suportul USAID, OMS și UNICEF au fost donate astăzi Ministerului Sănătății, comunică MOLDPRES.

La evenimentul de transmitere a donației a fost prezent și ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, care a mulțumit partenerilor internaționali pentru suportul acordat la fortificarea sistemului de sănătate din Republica Moldova.

Potrivit șefului de la Sănătate, cele 1205 de computere vor ajunge în mare parte în centrele de sănătate din sate, dar și la specialiștii din centrele de sănătate publică raionale. ”Aceste echipamente mobile oferă posibilitate sporită de a utiliza sistemul informațional de sănătate, deoarece experiența din pandemie ne-a învățat multe lecții. Trebuie să aducem tehnologiile acasă”, a opinat ministrul.

Ea a precizat că instituțiile internaționale vor veni și cu un curs de instruire pentru medici în procesul de utilizare a sistemelor medicale și a menționat că donația de astăzi vine pentru fortificarea sistemului de supraveghere a COVID-19.

Nemerenco a îndemnat populația să poarte măști și să respecte regulile de prevenire a infecțiilor respiratorii. “În ultimele două săptămâni avem o mică scădere a numărul de infectări dar și a celui de internări cu infecții virale, situația însă s-ar putea schimba odată cu revenirea la ore a elevilor”, a opinat oficialul.