Serghei Lavrov salută relaţiile Moscova-Beijing în faţa ”provocărilor” SUA

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a salutat miercuri exerciţiile militare comune între Moscova şi Beijing ca fiind o consolidare a noului parteneriat strategic dintre cele două ţări, informează Reuters.

În prima sa conferinţă de presă din acest an pentru a face bilanţul anului 2022 şi a stabili obiectivele pentru anul în curs, Lavrov a acuzat Occidentul că încearcă să caute modalităţi de a irita China în legătură cu o serie de probleme, precum statutul Tibetului şi al Taiwanului. Potrivit şefului diplomaţiei ruse, China este prea puternică pentru ca Statele Unite să o înfrunte singure, astfel că Washingtonul este obligat să „mobilizeze” Occidentul pentru a-şi susţine agenda anti-Beijing.

Rusia şi China au semnat un parteneriat „fără limite” în februarie anul trecut, cu câteva zile înainte ca Moscova să-şi trimită forţele armate în Ucraina. Legăturile lor economice au crescut, în timp ce relaţiile Rusiei cu Occidentul au slăbit. Cu toate acestea, preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut în mod public că preşedintele chinez Xi Jinping este „îngrijorat” de acţiunile Rusiei în Ucraina, aminteşte Reuters. AGERPRES