Ambasadorii Franței și Germaniei la Chișinău au celebrat cea de-a 60-a aniversare a Tratatului de la Élysée

Chişinău, 23 ian. /MOLDPRES/. Ambasada Franței și Ambasada Germaniei în Republica Moldova au celebrat astăzi cea de-a 60-a aniversare a Tratatului de la Élysée, informează MOLDPRES.

În cadrul evenimentului s-a discutat despre istoria și reconcilierea franco-germană, construcția europeană, Franța și Germania astăzi în R. Moldova.

Ambasadorul Franței la Chișinău, Graham Paul a prezentat principalele aspecte ale documentului. „Tratatul de la Élysée este un document succint și practic axat pe: politica externă, apărare, educație și tineret. Scopul acestuia a fost impunerea obligației de consultare între guvernele celor două țări. Astfel, se discută fiecare aspect important de către oficialii din Franța și Germania. Documentul a responsabilizat cele două țări în construcția Europei și menținerea păcii”, a spus Graham Paul.

La rândul său, Ambasadorul Germaniei la Chișinău, Margret Maria Uebber, a subliniat că Tratatul de la Élysée a pus capăt dușmăniei îndelungate și războaielor dintre cele două țări. „Germania și Franța erau dușmani și se credea că nu va mai exista niciodată pace între acestea. Situația a fost depășită prin intermediul acestui tratat, datorită căruia s-a încheiat dușmănia. După semnarea Tratatului de la Élysée s-a promovat pacea între Franța și Germania și a început cooperarea pe domenii importante, printre care cel al drepturilor omului. Acest document a stat la baza fundamentului european”, a afirmat Margret Maria Uebber.

Tratatul de la Élysée a fost semnat pe 22 ianuarie 1963 între Franța și Germania. Acordul a modelat relația dintre aceste state și a avut un rol esențial în dezvoltarea cooperării lor în serviciul integrării europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.