Chişinău, 23 ian. /MOLDPRES/. În perioada 23-27 ianuarie, în Republica Moldova se desfășoară Săptămâna Memoriei dedicată comemorării victimelor Holocaustului, comunică MOLDPRES.
Potrivit Agenției Relații Interetnice, săptămâna va fi marcată prin acțiuni care vin să sensibilizeze opinia publică privind importanța promovării toleranței interetnice, a dialogului intercultural, prevenirii și combaterii rasismului, antisemitismului și altor forme de intoleranță.
Săptămâna Memoriei prevede un amplu program de activități precum: ceremonii de depunere de flori și de aprindere a lumânărilor la memorialele victimelor Holocaustului și alte monumente ale victimelor nazismului de pe întreg teritoriul țării, De asemenea, vor avea loc proiecții de materiale video și filme istorice, expoziții, prezentări de cărți și alte evenimente.
La 27 ianuarie, la Monumentul Victimelor Fascismului (mun. Chișinău, Calea Orheiului, 36) va fi organizat un miting-requiem dedicat comemorării victimelor Holocaustului. Tot pe parcursul săptămânii, Agenția Relații Interetnice va desfășura Zilele ușilor deschise la Centrul-muzeu ”Memoria Holocaustului și Toleranța Interetnică”.
Un alt eveniment al Săptămânii Memoriei va fi deschiderea, la Orhei, a primului Muzeu de Istorie a Evreilor din țară. Muzeul va fi inaugurat pe 30 ianuarie. La eveniment va participa și Reprezentantul special pentru Holocaust al Departamentului de Stat al SUA, Ellen Germain care efectuează în aceste zile o vizită în Republica Moldova.
În Săptămâna Memoriei se va desfășura și Campania #WeRemember (#NeAmintim) ”Învață din trecut. Protejează viitorul”, consacrată Zilei Internaționale de Comemorare a victimelor Holocaustului. În cadrul acesteia vor fi instalate afișe tematice în stațiile de așteptare și în transportul public din capitală.
Săptămâna Memoriei, dedicată comemorării victimelor Holocaustului, este organizată de ministerele Educației și Cercetării, Culturii, Afacerilor Externe și Integrării Europene, Agenția Relații Interetnice, în parteneriat cu Comunitatea Evreiască.