Prefectul Bogdan Cojocaru: Opera ieșeană are un susținător în Ministrul Culturii

Prefectul Bogdan Cojocaru a declarta că Opera ieșeană are un susținător în Ministrul Culturii, depinde, însă ,de municipalitate dacă ieșenii vor avea în următorii ani un sediu nou al Operei.
Ministrul Lucian Romașcanu s-a întâlnit astăzi, la Instituția Prefectului – județul Iași, cu primarul Mihai Chirica, pentru a discuta despre terenul necesar pentru un nou sediu al Operei. Fondurile necesare există, pentru toate celelalte proiecte incluse la finanțare demarându-se deja proceduri în vederea implementării lor.
În urma discuțiilor, s-a ajuns la concluzia că suprafața care se pretează cel mai bine pentru noul sediu este cea din vecinătatea Teatrului, de pe strada I. C. Brătianu, fosta școală Vasile Pavelcu.
„Există însă riscul de a pierde finanțarea dacă municipalitatea nu reușește să pună la dispoziție un teren pentru sediul Operei. Domnul ministru a tras un semnal de alarmă: dacă în termen de 6 luni nu se obține terenul, fondurile vor trebui să fie redistribuite.
Cert este că la nivelul Ministerului Culturii există toată deschiderea pentru ca Iașul să beneficieze de această finanțare, iar ieșenii să aibă la dispoziție un nou spațiu cultural, atât de necesar pentru artiștii de la Opera Națională.
Ministrul Culturii s-a întâlnit astăzi și cu ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei pentru a discuta despre investițiile în restaurarea lăcașurilor de cult, precum și despre activitățile ce urmează să fie organizate cu ocazia Anului cultural Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu. Legea privind instituirea anului 2023 ca Anul cultural Dimitrie Cantemir şi Ciprian Porumbescu a fost promulgată la începutul acestui an.
Totodată, am vizitat împreună cu Ministrul Culturii, domnul Lucian Romașcanu lucrările care se desfășoară la Biblioteca Centrală Universitară ”Mihai Eminescu”.
Clădirea monument din centrul municipiului se află într-un amplu proces de reabilitare.
Investițiile de peste 10 milioane de lei sunt realizate prin Programul RO-CULTURA, program gestionat de Unitatea de Management a Proiectului (UMP) din cadrul Ministerului Culturii, finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021.
Biblioteca Centrală Universitară gestionează un adevărat tezaur, iar investițiile derulate în această perioadă pun în siguranță întreg patrimoniul gestionat de instituția ieșeană!”, precizează prefectul Bogdan Cojocaru.