Un raport privind onorarea angajamentelor de către R. Moldova va fi prezentat la APCE

Chişinău, 23 ian. /MOLDPRES/. Raportul privind onorarea obligațiilor şi angajamentelor din partea Republicii Moldova în calitate de țară membră a Consiliului Europei va fi prezentat la sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), informează MOLDPRES.

Potrivit Direcției comunicare și relații publice a Legislativului, reuniunea se va desfășura la Strasbourg, în perioada 23-27 ianuarie. Din componența delegației Parlamentului Moldovei fac parte deputații Ion Groza, șeful delegației naționale la APCE, Mihail Popșoi, vicepreședintele Parlamentului și Natalia Davidovici.

Raportul privind onorarea obligațiilor şi angajamentelor din partea Republicii Moldova a fost elaborat de coraportorii Pierre-Alain Fridez, Elveția, și Inese Lībiņa-Egnere, Letonia, în Comitetul pentru onorarea obligațiilor și angajamentelor statelor membre ale Consiliului Europei (Comitetul de monitorizare). Membrii delegației naționale, Ion Groza și Mihail Popșoi, vor interveni în dezbateri pe marginea acestui document.

Pe agenda sesiunii de iarnă a APCE mai figurează dezbaterea de urgență a aspectelor juridice și celor referitoare la drepturile omului în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei. Membrii APCE vor discuta și despre impactul conflictelor armate asupra mediului, precum și despre provocările etice, culturale și educaționale ale aplicațiilor de urmărire a contactelor.

Un alt subiect de actualitate, inclus pe ordinea de zi a sesiunii, este violența sexuală legată de conflict. Deputata Natalia Davidovici va avea o intervenție în acest context. Totodată, parlamentara se va referi la Convenția de la Istanbul, rolul și responsabilitatea bărbaților și băieților în stoparea violenței de gen împotriva femeilor și fetelor, identificarea soluțiilor pentru captivitatea conjugală.

În cadrul sesiunii de iarnă, urmează a fi ales noul președinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, precum și vicepreședinții APCE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.