Liviu Brătescu (PNL): De prea multe ori domeniul cultural rămâne o «Cenușăreasă» a alocărilor bugetare

La inițiativa senatorului PNL Liviu Brătescu, Comisia de Cultură și Media a Senatului României se află la Iași pe 24 și 25 ianuarie pentru o serie de întâlniri cu autorități locale, actori culturali instituționali și independenți, din mass-media, dezbateri pe teme de legislație culturală, patrimoniu, precum și pentru o ședință de lucru.
Evenimentele incluse în agenda membrilor Comisiei cuprind, între altele, vizite la Muzeul Unirii, Aula Bibliotecii „Gheorghe Asachi“, Casa Muzeelor (Muzeul Național al Literaturii Române Iași), Palatul Culturii, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Consiliul Județean Iași. De asemenea, va fi realizată o vizită de lucru și la Mănăstirea Cetățuia, un exemplu de bună practică în ceea ce privește restaurarea unui obiectiv major de patrimoniu.
„Am considerat că este important ca în preajma zilei de 24 ianuarie, data la care s-a născut statul român modern, în 1859, să ne reunim la Iași pentru discuta în mod aplicat despre nevoile de finanțare ale culturii ieșene, dar mai ales despre felul în care putem îmbunătăți legislația noastră pentru ca instituțiile culturale naționale și locale, precum și cele independente, să poată funcționa în acord cu dinamica lumii de azi. De prea multe ori domeniul cultural rămâne o «Cenușăreasă» a alocărilor bugetare, cu toate că sectorul creației este unul extrem de dinamic din punct de vedere economic. Cultura nu consumă bani, ci produce bani, dar pentru a funcționa pe măsura potențialului său avem nevoie de legislație coerentă și de politici publice inteligente. M-a bucurat deschiderea cu care colegii din Comisia de Cultură și Media a Senatului României au primit invitația pe care le-am adresat-o de a veni la Iași și îi mulțumesc pentru sprijin Președintelui acestei Comisii, colegului meu liberal Viorel Badea“, a declarat senatorul ieșean Liviu Brătescu, Prim-vicepreședinte pentru Politici Publice al organizației județene a PNLIasi.