Mihai Chirica: Spitalul Regional de Urgență va fi operaţional în 2027

Primarul Municipiului Iași Mihai Chirica a semnat astăzi și certificatul de urbanism de care DelGaz Grid SA are nevoie pentru a devia rețelele electrice de medie tensiune în vederea eliberării terenului din zona Moara de Vânt pe care va fi construit Spitalul Regional de Urgență.
„La rândul nostru, anul trecut am comandat un studiu pentru realizarea rețelelor de utilități (apă, canalizare, electricitate, gaz, internet) pentru viitoarea unitate medicală.
Proiectul Spitalului Regional de Urgență din orașul nostru a rămas în continuare cel mai avansat din cele trei spitale de acest tip care vor fi construite în România (alături de Cluj și Craiova), iar acest lucru ne dă speranțe în privința concretizării sale într-un termen optim.
Primăria Municipiului Iași a început demersurile pentru acest proiect la sfârșitul anului 2016, iar în toamna anului 2017 Consiliul Local a aprobat transmiterea terenului de 120.000 de metri pătrați, situat în zona Moara de Vânt, din domeniul public al Municipiului Iași și administrarea Consiliului Local Iași în domeniul public al Statului și administrarea Ministerului Sănătății.
Pe lângă multe alte documentații necesare proiectului, inclusiv cea aferentă rețelelor de utilități, lucrăm la o serie de studii pentru construirea căilor de acces spre și în interiorul arealului viitorului spital, pe care o gândim dezvoltată unitar și coerent, după un concept Smart City District.
Noul spital, o construcţie cu 850 de paturi, va înlocui actualul Spital Judeţean de Urgenţe „Sfântul Spiridon”, vechi de 260 de ani, şi va îmbunătăţi activitatea de predare şi cercetare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”. Noul spital va oferi atât servicii spitaliceşti, cât şi asistenţă medicală ambulatorie, estimându-se a fi operaţional în 2027.
Costul Spitalului Regional de Urgență Iași se ridică la aproape 600 de milioane de euro, din fonduri europene, un împrumut de la Banca Europeană de Investiții şi de la bugetul de stat.
Proiectarea a început în luna decembrie a anului 2021 și sperăm că licitațiile pentru contractarea lucrărilor de construire vor fi demarate în acest an!”, precizează Mihai Chirica.