Salvaţi Copiii va dota secţii de neonatologie şi pediatrie cu echipamente pentru bolile aparatului respirator

Salvaţi Copiii România va prioritiza dotarea secţiilor de neonatologie şi pediatrie cu ventilatoare de suport respirator, pulsoximetre şi ecografe performante, pentru susţinerea a 40 de unităţi medicale, având în vedere că bolile aparatului respirator continuă să fie o cauză majoră de deces pentru copiii cu vârsta de până în 4 ani, după afecţiunile a căror origine se situează în perioada perinatală.

Potrivit unui comunicat al acestei organizaţii transmis, miercuri, AGERPRES, datele Institutului Naţional de Statistică arată că, în 2021, dintre cele 1.233 de decese survenite la copiii mai mici de 4 ani, 287 au fost cauzate de afecţiuni respiratorii (inclusiv COVID-19), 379 de maladii din perioada perinatală şi 277 fie de malformaţii şi anomalii cromozomiale, fie de leziuni traumatice şi otrăviri.

Din anul 2010 şi până în prezent, Salvaţi Copiii a dotat 107 unităţi medicale (secţii de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secţii de pediatrie şi Obstetrică-Ginecologie) din toate judeţele cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro. În 2022, Salvaţi Copiii a dotat peste 50 de unităţi medicale cu echipamente performante, asigurând tratamentul adecvat pentru cel puţin 40.000 de copii.

Organizaţia lansează un apel pentru redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit pentru dotarea cu echipamente performante a maternităţilor (secţii de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) şi a spitalelor şi secţiilor de pediatrie.

„Spitalele au fost vulnerabilizate în ultimii ani, din cauza crizei pandemice, în primul rând, iar acum suntem în plin sezon gripal, cu tot mai multe cazuri complexe de boli ale aparatului respirator. După o analiză a situaţiei din ţară şi a solicitărilor primite de la medici, vom accelera dotarea secţiilor de pediatrie şi de neonatologie cu aparatură medicală de ultimă generaţie”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii România. AGERPRES