Şedinţă de Guvern-joi; va fi aprobată înfiinţarea Comisiei pentru Soluţionarea Contestaţiilor în domeniul Patrimoniului Cultural Imobil

Guvernul va aproba în şedinţa de joi înfiinţarea Comisiei pentru Soluţionarea Contestaţiilor în domeniul Patrimoniului Cultural Imobil, printr-o ordonanţă de modificare a Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

Potrivit notei de fundamentare, înfiinţarea Comisiei pentru Soluţionarea Contestaţiilor în domeniul Patrimoniului Cultural Imobil a fost propusă în vederea eficientizării procesului de soluţionare a contestaţiilor cu privire la propunerile Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice sau la propunerile comisiilor zonale şi a eliminării unor potenţiale incompatibilităţi în rândul membrilor acestor comisii. Comisia va fi formată din membri care nu fac parte din Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, comisiile zonale ale monumentelor istorice.

„Comisia pentru Soluţionarea Contestaţiilor în Domeniul Patrimoniului Cultural Imobil va funcţiona în baza propriului regulament de organizare şi funcţionare, care se va aproba prin ordin al ministrului Culturii. Comisia va analiza şi va soluţiona motivat contestaţiile privind mai multe categorii de acte emise de către Ministerul Culturii direct sau prin serviciile publice deconcentrate ale acestuia, după caz, potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare, cum ar fi: comunicări privind declanşarea procedurii de clasare/ declasare, ordinul de clasare, de declasare sau răspunsul motivat privind neclasarea sau nedeclasarea. Comisia va fi formată din 9 membri, dintre care doi funcţionari publici din cadrul direcţiei de specialitate a Ministerului Culturii. Membrii Comisiei, cu excepţia funcţionarilor publici, sunt specialişti sau experţi atestaţi de Ministerul Culturii în domeniile protejării monumentelor istorice şi patrimoniului arheologic. Membrii Comisiei vor fi numiţi prin ordin al ministrului culturii şi vor avea un mandat de doi ani”, se mai arată în document.

În şedinţa de Guvern va fi aprobat şi un proiect de hotărâre pentru completarea HG nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Astfel, va fi stabilit nivelului subvenţiei la motorină care se plăteşte aferent anului 2023, cât şi suma alocată pentru plata în anul 2023 a ajutorului de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Printr-un alt proiect de hotărâre va fi aprobat numărul mediu maxim de personal pe anul 2023 pentru operatorii economici din industria naţională de apărare, care desfăşoară activităţi conform prevederilor articolului 24 din Legea nr. 232/2016 privind industria naţională de apărare.

Executivul va aproba, tot printr-o hotărâre, Acordul cadru între Guvernul României şi Consiliul Federal Elveţian privind implementarea celei de-a doua contribuţii elveţiene în anumite state membre ale Uniunii Europene pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene, semnat la Bucureşti, la 12 decembrie 2022.

Va fi adoptat şi un proiect de hotărâre prin care se propune alocarea unui plafon de garantare de 1,5 miliarde lei, ca plafon total al garanţiilor care pot fi emise în anul 2023 în cadrul programului ‘Noua casă’, la nivelul plafonului de garantare aprobat pentru anul 2022.

Guvernul va aproba, prin hotărâre, deschiderea Punctului Internaţional de trecere a frontierei de stat şi a Biroului Vamal de Frontieră Racovăţ, România-Diakivţi, Ucraina.

Pe agenda reuniunii figurează şi un proiect de hotărâre privind aprobarea Acordului de cooperare între Guvernul României şi Guvernul Republicii Cuba în domeniul sănătăţii, semnat la Havana la 18 octombrie 2022.

Printr-un memorandum vor fi aprobate negocierea şi semnarea Memorandumului de înţelegere privind cooperarea militară între Guvernul României, reprezentat de Ministerul Apărării Naţionale, şi Guvernul Republicii Arabe Egipt, reprezentat de Ministerul Apărării. AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.