La mulţi ani, Florin Piersic!

Actor de film, radio și televiziune, a creat roluri inconfundabile, reușind cu măiestrie să se facă remarcat și apreciat atât în dramă, comedie, tragedie sau filme cu caracter istoric.

„Cariera uluitoare a sărbătoritului zilei mă îndeamnă să afirm că Florin Piersic nu este doar actorul carismatic, iubit de public, ci, prin complexitatea personalității sale, o reală instituție.

Pentru tot ceea ce sunteți și ați făcut pentru cultura română, vă urez sănătate, liniște și gânduri bune, Maestre!”, a transmis Ministrul Culturii, Lucian N. Romascanu.

________

Florin Piersic a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București (astăzi, UNATC), debutul sau având loc pe scena Teatrului Național din Capitală cu rolul Richard din „Discipolul…” și cu Alexei din „Tragedia optimistă”.

În cinematografie a avut o activitate prodigioasă, făcându-și debutul cu filmul „Ciulinii Bărăganului” (1957), în rolul lui Tănase. „Neamul Șoimăreștilor”, „De-aș fi… Harap Alb”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Haiducii lui Șaptecai”, „Zestrea domniței Ralu”, „Frații Jderi”, „Drumul oaselor”, „Trandafirul galben”, „Misterele Bucureștilor”, „Masca de argint”, „Colierul de turcoaze” sunt doar câteva dintre filmele în care personalitatea și harul lui Florin Piersic au dus la crearea unor personaje care s-au impregnat în mentalul cinefililor.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”, iar în 30 mai 2002 a fost decorat cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

În luna decembrie 2006, Florin Piersic și-a lansat la Cluj-Napoca DVD-ul „Omul cu 100 de chipuri”, cu înregistrări și un interviu, iar trei ani mai târziu a înregistrat discul de autor „Florin Piersic – Hoinărind printre amintiri în lumea muzicii lui Dan Iagnov”.

Totodată, Florin Piersic este primul român cu stea pe Walk of Fame-ul autohton din Piața Timpului din București (31 ianuarie 2011) și cetățean de onoare al orașelor Oradea și Iași.