Ministrul rus de externe şi-a încheiat turneul în Africa, unde a găsit un aliat

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi-a încheiat joi turneul în Africa, odată cu vizita neanunţată iniţial în Eritreea, unde a promis acestei ţări sprijin militar şi a abordat cu oficialii locali „dinamica războiului în Ucraina”, consemnează agenţiile DPA şi EFE.

Turneul său african a început în Africa de Sud (care intenţionează să efectueze manevre militare comune cu Rusia şi China), a continuat în Eswatini şi Angola şi s-a încheiat în Eritreea, ţară condusă de la independenţa sa faţă de Etiopia în 1991 de preşedintele Isaias Afwerki, aflat în fruntea unui regim represiv ce a făcut ca ţara sa să fie supranumită şi „Coreea de Nord a Africii”.

Eritreea se numără printre puţinele ţări africane ce au votat împotriva rezoluţiei ONU care a condamnat invazia rusă în Ucraina, dar multe alte ţări din Africa s-au abţinut la acel vot.

În discuţia cu omologul său eritreean Osman Saleh, Lavrov a mulţumit guvernului de la Asmara pentru „poziţia echilibrată şi bazată pe principii în chestiunile care privesc Ucraina”.

La rândul său, ministrul eritreean a pus războiul din Ucraina pe seama „politicii nesăbuite de hegemonie şi izolare” a altor ţări desfăşurată de SUA. „Trist este că Ucraina este atât pretextul cât şi victima acestei politici”, a adăugat ministrul Osman Saleh.

Lavrov s-a întâlnit şi cu preşedintele Isaias Afwerki, cu care a discutat despre cooperarea militară, despre acordul de pace încheiat în Etiopia între guvernul acesteia şi rebelii din provincia Tigray după un război în care Eritreea a sprijinit armata etiopiană, precum şi despre iniţiative de cooperare economică.

„Suntem pregătiţi să satisfacem nevoile Eritreei în ce priveşte menţinerea capacităţii sale de apărare, şi cu siguranţă vom coopera în chestiuni umanitare”, a semnalat ministrul rus de externe.

Turneul lui Lavrov în Africa a coincis cu vizite ale unor înalţi oficiali americani, care străbat continentul pentru a strânge legăturile Washingtonului cu această parte a lumii. Astfel de acţiuni occidentale s-au concentrat în ultimul an asupra ţărilor din aşa-numitul ”sud global”, respectiv statele africane, asiatice şi latino-americane ce nu au exprimat o poziţie clară de condamnare a agresiunii ruse contra Ucrainei.AGERPRES