Moscova îi cere ambasadorului leton să părăsească Rusia ”în două săptămâni”

Moscova i-a cerut vineri ambasadorului leton să părăsească Rusia „în două săptămâni”, patru zile după ce Riga a dispus ca omologul său rus la post în Letonia să părăsească ţara, pe fondul tensiunilor diplomatice foarte mari legate de Ucraina, relatează AFP.

„Ambasadorul Letoniei, (Maris) Riekstins, a primit ordinul de a părăsi Federaţia Rusă în două săptămâni”, a anunţat Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat, care deplânge „rusofobia totală” a Rigăi.

Potrivit Moscovei, „întreaga responsabilitate a situaţiei actuale îi revine conducerii statului leton”.

Astfel, „estimăm că nu este necesar să aşteptăm data indicată de Riga pentru ca ambasadorii să-şi termine misiunile”, a mai anunţat MAE rus în acest comunicat.

Acest anunţ urmează după convocarea, mai devreme în cursul zilei, a însărcinatului cu afaceri leton în Rusia, căruia diplomaţia rusă „i-a transmis un protest puternic” după anunţul de luni al Rigăi privind expulzarea ambasadorului rus din Letonia.

Riga şi-a motivat decizia prin continuarea de către Rusia a „agresiunii militare la scară mare împotriva Ucrainei, declanşată la 24 februarie 2022, precum şi prin solidaritatea cu Estonia şi Lituania”.

„Demersul provocator al autorităţilor letone care vizează reducerea nivelului relaţiilor diplomatice va avea consecinţe”, a avertizat vineri ministerul rus.

Estonia, altă fostă republică sovietică de la Marea Baltică, a anunţat în această săptămână expulzarea ambasadorului rus la Tallinn după cea a ambasadorului eston la Moscova, care a fost un răspuns la expulzarea, mai devreme în ianuarie, a 21 de diplomaţi ruşi şi a altor angajaţi ai ambasadei ruse în această ţară.AGERPRES