Costel Alexe: Anul acesta vom avea cel mai mare buget al județului Iași din ultimii 30 de ani

Președintele CJ Iași Costel Alexe anunță că anul acesta vom avea cel mai mare buget al județului Iași din ultimii 30 de ani.
”Am prezentat, alături de colegii mei, Dolachi-Pelin Constantin, liderul grupului PNL IASI din CJ, și Marian Uscatu, liderul grupului PMP din CJ, bugetul general al judeţului Iaşi pe anul 2023, care va include 𝐯𝐞𝐧𝐢𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝟏,𝟑𝟕 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢 şi 𝐜𝐡𝐞𝐥𝐭𝐮𝐢𝐞𝐥𝐢 𝐝𝐞 𝟏,𝟔𝟑 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢.
Prioritățile noastre sunt ca, din resursele pe care le avem, să asigurăm buna funcționare a instituției și a tuturor deconcentratelor, să investim în dezvoltarea obiectivelor primordiale pentru județ și să atragem fonduri europene și guvernamentale pentru noi direcții de investiții. Fiecare domeniu este important și nu vom neglija nici educația, nici cultura, nici relația cu ONG-urile și societatea civilă, dar, avem obligația de a asigura finanțări majore pentru domeniul medical și infrastructura rutieră, capitole unde avem de recuperat mult pentru a ajunge la standarde care să satisfacă și nevoile ieșenilor, dar și statutul de pol regional al județului nostru. Trebuie să ținem cont de necesarul de funcționare al instituției, având în vedere că suntem Consiliul Județean cu șase spitale în subordine, iar majoritatea au adresabilitate regională. Peste 50% din cheltuielile de funcționare pe care le avem sunt direcționate către cele șase spitale, unde nevoile sunt mari pentru a asigura servicii medicale de calitate. Avem, de asemenea, cea mai mare Direcție Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din țară, șase școli speciale în subordine, trei unități-medico sociale și instituții de cultură. Pentru toate acestea trebuie să asigurăm resursele necesare pentru buna funcționare.
Pentru 𝐝𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐯𝐨𝐦 𝐚𝐥𝐨𝐜𝐚 𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐚 𝟑𝟗𝟐,𝟕 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢, cu 𝟗𝟎 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭 decât anul trecut. Cele mai mari ponderi în cheltuielile de investiţii sunt la capitolul 𝐓𝐫𝐚𝐧𝐬𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐫𝐢 𝟏𝟑𝟎 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢 (𝟑𝟕%), la 𝐒𝐚𝐧𝐚𝐭𝐚𝐭𝐞 𝟏𝟏𝟏 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 (𝟑𝟏%) şi la 𝐀𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐧𝐭𝐚 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚 𝟕𝟕,𝟖 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 (𝟐𝟐%).
Vom continua să investim în modernizarea drumurilor și a spitalelor, în construirea parcurilor industriale pentru a crește numărul locurilor de muncă și în implementarea proiectelor societății civile. Avem buget majorat pentru toate aceste investiții. Alocăm 117.8 milioane de lei pentru pentru modernizarea și reabilitarea drumurilor județene de pe Axa Iași – Suceava, 150 mii lei pentru studiile topo și documentațiile referitoare la modernizare drum județean DJ 248: lim. Municipiului Iași – Intersecție Centura Iași, 427,5 mii lei pentru studiul de fezabilitate pentru modernizarea drumului județean DJ 282 G: lim. Mun. lași – Aroneanu -Rediu Aldei (aprox. 6,500 km) și realizarea drumului de legatura din DJ 282 G (Aroneanu) – Aeroportul Internațional lași (aprox. 3 km). Odată cu finalizarea noului Terminal T4, va fi nevoie să asigurăm accesibilitatea la și dinspre Aeroport. Anul acesta am avut un record de trafic de pasageri de peste 1,5 milioane și trebuie să gândim pe termen lung necesitățile în zona Aeroportului, având în vedere că vom crește capacitatea de procesare la 3,3 milioane de pasageri, odată cu operaționalizarea T4.
În anul 2023, un obiectiv primordial pentru Consiliul Județean Iași îl constituie construirea de parcuri industriale, în programul de investiții regăsindu-se suma de 9,88 milioane lei pentru obiectivul de investiții Iași Industrial Parc. De asemenea, anul acesta, a crescut finanțarea pentru proiectele ONG-urilor și ale societății civile, care se pot depune pe baza legii 350/2005. Astfel, va fi disponibil 1,8 milioane de lei pentru proiecte culturale, de tineret, mediu, promovare turistică. A crescut finanțarea pentru sport de la 500 mii la 750 mii lei și la proiecte educaționale de la 100 de mii la 200 de mii lei.
Vreau să le mulțumesc tuturor ieșenilor cu care facem echipă de doi ani de zile pentru binele județului. Desigur că, îmi doresc și eu cât mai multe resurse, fonduri europene și guvernamentale pe care să le investim. Odată cu deschiderea noilor linii de finanțare vom avea noi oportunități de valorificat. Anul acesta vom semna și contractele cu finanțare prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, prin care vom avea la dispoziție fonduri pentru proiecte suplimentare celor menționate astăzi. Le mulțumesc ieșenilor și pentru încredere și răbdare. La finalul tuturor acestor proiecte vom avea un Iași dezvoltat și vom fi pregătiți pentru noi direcții de acțiune”, subliniază Costel Alexe.