„Unităţile noastre continuă să avanseze (…). Unităţi s-au instalat la est de Vugledar şi continuă să lucreze în împrejurimi”, a declarat luni dimineaţa liderul regimului de ocupaţie rus din regiunea Doneţk, Denis Puşilin, citat de agenţiile de ştiri ruse.
Totuşi, un purtător de cuvânt al armate ucrainene însărcinat cu această zonă, Evhen Erin, a dat asigurări că atacurile ruse din zonă au eşuat.
Potrivit lui Erin, forţele ucrainene au reuşit să-i respingă pe ruşi cu ajutorul „armelor de foc şi artileriei”.
„Inamicul nu a avut succes şi s-a repliat. Noi nu am pierdut poziţiile noastre”, a dat asigurări Erin.
La rândul său, Puşilin a afirmat că armata ucraineană s-a retras într-un sector unde se află „un mare număr de situri industriale şi clădiri înalte”, ceea ce facilitează operaţiunile defensive. „Plecăm de la principiul că duşmanul va rezista”, a adăugat Puşilin.
Vugledar, oraş minier care număra circa 15.000 de locuitori înainte de ofensiva rusă, este situat la 150 de kilometri la sud de Bahmut, alt punct nevralgic al frontului de est pe care armata rusă încearcă să-l ocupe de peste şase luni, cu preţul unor pierderi grele.
Denis Puşilin a precizat luni că „lupte înverşunate” sunt în curs lângă Bahmut şi că este „prea devreme” pentru a vorbi despre o încercuire a oraşului de către trupele ruse.
„Lupte sunt în curs, noi ţinem liniile de apărare, provocându-le (ruşilor) pierderi”, a declarat un alt purtător de cuvânt al armatei ucrainene pentru frontul de est, Serghei Cerevatîi.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat duminica aceasta că Bahmut, Vugledar şi alte zone din regiunea Doneţk sunt vizate de „atacuri ruse constante”.
Kremlinul a jurat că va cuceri întreaga regiune Doneţk, după ce revendicase în septembrie 2022 anexarea ei, alături de alte trei regiuni ucrainene: Lugansk, Herson şi Zaporojie.
Rusia a declanşat acum aproape un an o invazie pe scară largă în Ucraina, în ceea ce ea numeşte „operaţiune militară specială”, calificată de Kiev şi Occident drept o agresiune neprovocată şi nejustificată, prima de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. AGERPRES