Ministerul Mediului va lansa în acest an primul program destinat flotelor electrice din România

Ministerul Mediului va finanţa în acest an, pentru prima dată, flotele electrice, iar schema de ajutor de stat urmează să fie pusă la punct în cel mai scurt timp, potrivit ministrului de resort, Barna Tanczos.

Acesta a participat marţi, la Bucureşti, la evenimentul în cadrul căruia a fost livrat primul camion electric eActros către o companie de transport din România.

„Proiectul în sine şi toate proiectele de acest gen sunt proiecte de pionierat pe care le susţine Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Şi dacă tot o este o premieră – ajunge primul camion electric în România – vine în premieră şi primul program destinat flotelor electrice din România. Prin Administraţia Fondului pentru Mediu, 2023 este primul an când vom finanţa, cu 250 de milioane, flotele comerciale. Dincolo de pragul acela de 200.000 de euro, care era pragul de ajutor de minimis, venim cu acest ajutor de stat, în interesul şi în sprijinul firmelor care încearcă să-şi transforme flota într-una fără emisii de carbon sau măcar să reducă emisiile de carbon, prin înlocuirea parţială a acestor mijloace de transport. Este un program complex, este un fel de pionieriat şi pentru noi, dar împreună cu actorii din piaţă, cu asociaţia producătorilor/importatorilor de mijloace de transport şi cu firmele care au asemenea flote şi cu firmele de leasing trebuie să punem la punct, în cel mai scurt timp posibil, această schemă de ajutor de stat”, a declarat ministrul Mediului, potrivit paginii de Facebook a instituţiei.

eActros este un camion complet electric, sustenabil, avangardist, inovator şi silenţios, ideal pentru transportul mărfurilor în mediul urban, ceea ce marchează un nou pas important în tranziţia către un transport sustenabil.

„Lucrurile se schimbă în jurul nostru cu o viteză incredibilă şi, indiferent dacă ne uităm la e-mobilitate, dacă ne uităm la progresul tehnologic în tot ce înseamnă emisii de carbon sau reducerea emisiilor de carbon, sub ochii noştri lumea se schimbă. Se schimbă în favoarea acestor tehnologii, în favoarea soluţiilor care pun o presiune mai mică asupra mediului înconjurător. Mobilitatea bazată pe consumul de hidrocarburi a pus o presiune atât de mare asupra mediului înconjurător încât, astăzi, ne luptăm cu acest fenomen, incredibil, câteodată nerecunoscut sau neacceptat, al schimbărilor climatice”, a spus Barna Tanczos. AGERPRES