Simbolul Cărții – Dacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine!

Spațiul primitor de la CSS „C. A. Rosetti” din cadrul DGASPC Iași coordonat de director, Maria Abalași împreună cu pedagog, Maricica Penelea și copiii prezenți la manifestare au fost cadrul familial și plin de zâmbete pentru reprezentanții Asociației ROIS Iași (animator socio-educativ, Nicoleta Emacu și artist vizual, Adrian Mârzac) dar și pentru responsabilul de proiect și voluntarii bibliotecii (Alexandra Racu și Evelina Popa).

Evenimentul cu prezență fizică a cuprins două momente:

Momentul ROIS – Specificul activității „Invitație la balul Cenușăresei” în concordanță cu tema propusă a fost o invitație directă prin interacțiunea cititorilor (grupului țintă) cu personajele din lumea poveștii „Cenușăreasa”, realizate prin intermediul unui limbaj comun, cunoscut de ambele părți, cel al dansului (mișcării) și al muzicii, și care împreună au rolul de a apropia, de a crea frumosul unei relaționări armonioase intra și intergrup, inter și intraumane, de a „stârni pofta pentru citit”. Dansul – limbaj al corpului, văzut ca „Simbol” al liberei și propriei exprimări/interpretări, permite transpunerea facilă în profilul eroilor din poveste, astfel, copii putând învăța ori înțelege concepte,  stări, identificări ori nepotriviri. Muzica ritmată ori lentă, energică ori relaxantă îmbinată cu mișcarea personajelor preferate prin pași nearmonizați, neritmați, neimpuși, invită și determină cititorul la bucuria de a fi eroul însuși, de a se exprima liber și cu ușurință, la asumarea de roluri, la trecerea prin contraste de stări (fericit/trist, furios/calm, repede/încet, mare/mic etc), la comunicare și socializare, aflându-se ori în rol de leader al inițiativei de a conduce dansul, ori de partener/coechipier, toate acestea având un singur scop: Invitația la Bună-dispoziție, Bună-Bucurie și …Bună-Lectură, prin această modalitate nonformală de exprimare. Moment alcătuit alături de invitații Asociației ROIS: elevi ai Școlii Mihai Codreanu, beneficiari ai Fundației HECUBA Iași: Ana Maria Moroșanu, cl a VII-a, Eusebiu George Talaș, cl. a VI-a și Alexandru Radu, cl a V-a alături de  Evelina Popa, voluntar la Bibliotecii Județene Iași.

Momentul de lectură al voluntarilor înconjurați de copiii de la CSS „C. A. Rosetti” a fost un alt prilej de introspectivă și de aprofundarea a cuvântului scris și rostit cu căldură de către voluntarii bibliotecii, interfața acestui proiect.

Voluntarii bibliotecii care nu au fost prezenți la activitate au trimis un moment de lectură înregistrat, după cum urmează: Cerasela Delianu.

Direcția Generală de Asistență Socială a Protecției Copilului (DGASPC) Iași – CR „Mihail Sadoveanu” Pașcani ne-a oferit o arhivă de 10 desene tematice; CSS „Veniamin Costache” Iași – 4 desene minunate; Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” Iași a construit 22 de desene despre Simbolul Cărții; de la Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” Iași avem o arhivă de 12 desene ale elevilor înspirați de temă abordată; Școala Gimnazială Specială Pașcani a fost darnică și de la 34 de elevi avem o arhivă bogată și frumoasă de desene. Mulțumim tututror!

Partenerii din acest proiect sunt: Direcția Generală de Asistență Socială a Protecției Copilului (DGASPC) Iași, Asociația ROIS (Ready to Open Intercultural Spaces) Iași, Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” Iași, Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” Iași, Școala Gimnazială Specială Pașcani.