Acordarea mai multor titluri de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi

Municipalitatea ieşeană propune în şedinţa ordinară a Consiliului Local de vineri, 3 februarie, acordarea mai multor titluri de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi.
✔️ Prima personalitate propusă este Miriam Fierberg-lkar, primarul oraşului Netanya. Aceasta este o personalitate marcantă, devenind în anul 1998 prima femeie din lsrael aleasă primar. Cu origini ieşene și vorbitoare de limba română, doamna primar cunoaşte multe lucruri despre Comunitatea Evreiască din laşi şi rolul acesteia în dezvoltarea României de-a lungul istoriei noastre, fiind în contact permanent cu comunităţi de evrei de origine română din Israel. Miriam Fierberg-lkar a declarat că doreşte să contribuie la strângerea relaţiilor între oraşele înfrățite laşi şi Netanya şi va continua să sprijine comunitatea românească din Israel, suportul ei constant fiind binecunoscut.
✔️ O altă propunere pentru pentru titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi este dr. Herman Berkovits, personalitate remarcabilă a lumii contemporane din domeniul ştiinţelor medicale, care se bucură de prestigiu atât în Israel, cât şi la nivel internaţional. Ca recunoaştere a valorii activităţii sale profesionale, doctorul Herman Berkovits a fost desemnat, din anul 2009, medicul personal al premierului Benjamin Netanyahu. Acesta este cunoscut și prin contribuția sa din perioada evenimentelor din Clubul Colectiv, în urma căreia s-au putut achiziţiona medicamente de regenerare tisulară în valoare de 150.000 euro şi prin ajutorul acordat la tratarea victimelor incendiului de către doi medici specialişti ai clinicii particulare pe care o conduce, la care trebuie adăugat sprijinul oferit Statului Român in perioada pandemiei de COVID-19.
✔️ Cea de-a treia personalitate propusă pentru titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi este Gheorghe Hereş, decan de vârstă al arhitecţilor ieşeni, prezenţă constantă a vieţii oraşului, cu o bogată activitate desfăşurată în peste 60 de ani de carieră. A lucrat asiduu la proiectele sale începând din primele schiţe şi până la punerea în operă a acestora. Clădiri reprezentative din laşi precum Catedralele Catolice, magazinul Super Copou, blocul Cotnari, centrele comerciale Podul de Piatră şi Tătăraşi sunt opera arhitectului Gheorghe Hereş. A contribuit și la punerea în valoare a numeroase ansambluri şi situri istorice precum Mănăstirea Golia, Mănăstirea Cetăţuia, Mănăstirea Frumoasa, Spitalul Spiridon și Muzeul de Ştiinţe Naturale.