ACŢIUNI ALE POLIŢIEI IEŞENE PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR

La data de 05 ianuarie 2023, poliţiştii ieşeni au intervenit la peste 100 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112.

Au fost aplicate peste 270 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acţiunilor şi intervenţiilor efectuate au fost sesizate peste 25 de infracţiuni.

Ieri, poliţiştii au acţionat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.

Au fost organizate 7 acţiuni şi s-a intervenit la 101 de evenimente, dintre care 88 au fost sesizate prin 112.

În urma activităţilor au fost sesizate 28 infracţiuni.

Totodată, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 280 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 120.000 de lei.

Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene.

Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.

Au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 22 permise de conducere și au fost retrase 9 certificate de înmatriculare.

BĂRBAȚI CERCETAȚI DE POLIȚIȘTI, REȚINUȚI PENTRU 24 DE ORE    

Polițiștii Secției nr. 1 Poliție Iași au identificat doi tineri cu vârste cuprinse între 20 şi 21 de ani, bănuiți de comiterea infracțiunii de furt calificat.

Din verificările efectuate, a rezultat faptul că în noaptea de 25/26.05.2022, cei doi tineri ar fi pătruns prin efracție în două birouri ale unei societăți comerciale, de unde ar fi sustras bunuri și bani în valoare totală de 23.620 lei.

Totodată, la data de 31 ianuarie a.c., a fost emis un mandat de percheziție, iar la data de 03 februarie 2023, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Secției 12 București, a fost efectuată percheziția domiciliară în urma căreia au fost identificate și recuperate o parte din bunurile susceptibile a fi sustrase.

De asemenea, în urma audierii unuia dintre cei doi tineri, a fost recuperată altă parte din bunuri.

În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 03.03.2023, cei doi tineri au fost reținuți de polițiști pentru 24 de ore şi introduși în Arestul I.P.J. Iaşi.

La data de 04 februarie 2023, aceștia au fost prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași și Judecătoriei Iași, instanța luând măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile față de aceștia.

UPDATE://CERCETAT PENTRU O INFRACȚIUNE LA REGIMUL RUTIER

La data de 26 ianuarie 2023, în jurul orei 01:40, polițiștii Secţiei nr. 6 Poliţie au observat un autoturism care se deplasa pe o stradă din mun. Iași, fără a avea în funcţiune luminile de întâlnire.

Polițiștii au procedat la oprirea regulamentară a autoturismului, iar la volan a fost identificat un bărbat în vârstă de 55 de ani, din orașul Podu Iloaiei.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că șoferul figurează cu permisul anulat.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat alcoolscopic, rezultând o alcoolemie de 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la o unitate medicală în vederea prelevării de probe biologice, pentru stabilirea alcoolemiei în sânge.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de ”conducerea pe drumurile publice a unui vehicul având permisul de conducere anulat” și ”conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”.

În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 03.02.2023, bărbatul a fost reținuți de polițiști pentru 24 de ore şi introdus în Arestul I.P.J. Iaşi.

La data de 04 februarie 2023, acesta a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași și Judecătoriei Iași, instanța luând măsura arestului său la domiciliu pentru 30 de zile.

Cercetările continuă.

REȚINUT PENTRU ÎNCĂLCAREA ORDINULUI DE PROTECȚIE

La data de 03 februarie a.c., polițiștii Secției nr. 2 Poliție Rurală Ciurea au reținut un bărbat din comuna Drăgușeni bănuit de comiterea infracțiunilor de ,,încălcarea ordinului de protecție” și ,,amenințare.”

Bărbatul reținut de polițiști a fost introdus în Arestul I.P.J Iași.

La data de 03.02.2023 acesta a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi şi Judecătoriei Iași, ocazie cu care instanţa a dispus măsura arestării preventive a acestuia pe o perioadă de 30 de zile.

Cercetările continuă.

TÂNĂR REȚINUT PENTRU FURT

Polițiștii din cadrul Biroului Investigații Criminale Iași au identificat, la data de 17 ianuarie 2023, un bărbat din mun. Iași, care la data de 05.01.2023 ar fi sustras, dintr-o societate comercială, un telefon mobil.

La data de 03 februarie a.c., a fost emis un mandat de aducere față de acesta, fiind pus în executare de către polițiștii Biroului Investigații Criminale Iași și condus la sediul Poliţiei.

În baza probatoriului administrat în cauză, la aceeași dată, bărbatul a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore şi introdus în Arestul I.P.J. Iaşi.

La data de 04 februarie 2023, acesta a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași și Judecătoriei Iași, instanța dispunând arestarea preventivă a acestuia pe o perioadă de 30 de zile.

Cercetările continuă.

BĂRBAT CERCETAT PENTRU FURT

La data de 05 februarie a.c., polițiștii Secției nr. 1 Poliție Iași au fost sesizați de reprezentanţii unui magazin, cu privire la faptul că, un bărbat în vârstă de 62 de ani, ar fi sustras dintr-o societate comercială de pe raza mun. Iași ,11 pachete de cafea.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,furt”.

Cercetările continuă. Prejudiciul a fost recuperat.

TÂNĂR REȚINUT DE POLIȚIȘTI      

Polițiștii Secției nr. 5 Poliție Iași au identificat un tânăr în vârstă de 29 de ani, bănuit de comiterea infracțiunii de ,,furt”.

Din verificările efectuate, a rezultat faptul că în noaptea de 02/03 februarie a.c., acesta ar fi sustras, dintr-un auto, 3 laptop-uri, fiind cauzat un prejudiciu de 3.500 lei.

În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 05.02.2023, tânărul a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore şi introdus în Arestul I.P.J. Iaşi.

La data de 06 februarie 2023, acesta va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași și Judecătoriei Iași, cu propuneri legale.

Cercetările continuă.

BĂRBAȚI REȚINUȚI DE POLIȚIȘTI

La data de 05 februarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Hârlău au reținut doi bărbați din orașul Hârlău, bănuiți de comiterea infracțiunii de ,,lovirea sau alte violențe”, faptă ce ar fi avut loc la data de 28 ianuarie 2023.

Bărbații reținuți au fost introduși în Arestul IPJ Iași.

La data de 06 februarie 2023, aceștia vor fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău cu propuneri legale.

CERCETAT PENTRU CONDUCEREA UNUI AUTO SUB INFLUENȚA BĂUTURILOR ALCOOLICE

La data de 04 februarie a.c., polițiștii Secției nr. 3 Poliție Rurală Pașcani au oprit pentru control un bărbat, din comuna Tomești, care conducea un autoturism pe raza mun. Iași, neacordând prioritate de trecere unui pieton angajat regulamentar pe trecerea semnalizată prin marcaj pietonal.

Întrucât șoferul emana halenă alcoolică, a fost testat alcoolscopic, rezultând o alcoolemie de 0,58 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la o unitate medicală în vederea prelevării de probe biologice.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”, iar cercetările continuă.

CERCETAT PENTRU CONDUCEREA UNUI AUTO FĂRĂ PERMIS DE CONDUCERE

La data de 04 februarie 2023, în jurul orei 17:00, polițiștii Biroului Rutier Pașcani au oprit pentru control un tânăr, din județul Iași, care conducea un autoturism pe raza comunei Hărmănești.

În urma verificărilor efectuate, a rezultat faptul că șoferul nu ar poseda permis de conducere, prezentând pentru control un permis cu suspiciuni de fals.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, ,,falsul material în înscrisuri oficiale” și ,,uzul de fals”, iar cercetările continuă.

CERCETAT PENTRU CONDUCEREA UNUI AUTO FĂRĂ PERMIS DE CONDUCERE

La data de 05 februarie 2023, în jurul orei 17:00, polițiștii Biroului Rutier Pașcani au oprit pentru control un bărbat, din mun. Suceava, care conducea un autovehicul pe raza mun. Pașcani.

În urma verificărilor efectuate, a rezultat faptul că șoferul nu ar avea permis de conducere corespunzător categoriei de vehicul condus.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv”, iar cercetările continuă.

ACȚIUNE PRIVIND MENȚINEREA CLIMATULUI DE ORDINE ȘI SIGURANȚĂ PUBLICĂ

La data de 04/05 februarie 2023, în intervalul orar 17:00-02:00, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Hârlău și Secției nr. 9 Poliție Rurală Hârlău au acționat pe raza de competență pentru menținerea unui climat de siguranță publică, verificarea respectării normelor legale privind circulația pe drumurile publice și prevenirea infracțiunilor de furt comise pe domeniul public și în mijloacele de transport în comun.

În urma acestei acțiuni au fost obținute următoarele rezultate:

  • Au fost legitimate 53 de persoane;
  • Au fost verificate 34 de auto;
  • Au fost aplicate 30 de sancțiuni contravenționale, dintre care 20 la Legea nr. 61/1991 și 10 la OUG nr. 195/2002, în valoare de 20.365 lei.

Spre exemplu, au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 1.000 de lei, doi tineri din comuna Gropnița, care ar fi provocat scandal în drumul public.

ACȚIUNE A POLIŢIŞTILOR BIROULUI PENTRU PROTECȚIA ANIMALELOR

La data de 03 februarie a.c., polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor împreună cu un reprezentant din cadrul D.S.V.S.A. Iași au desfășurat activități privind verificarea respectării condițiilor sanitar-veterinare care trebuie îndeplinite cu prilejul comercializării păsărilor domestice, precum și identificarea eventualelor cazuri de nerespectare a normelor în materie de protecție a animalelor de către proprietarii de exemplare canine.

În cadrul acțiunii au fost aplicate 2 sancțiuni la HG nr. 984/2005, în valoare de 2.000 de lei.

ACȚIUNE PRIVIND PREVENIREA ȘI COMBATEREA CONDUCERII AUTOVEHICULELOR SUB INFLUENȚA BĂUTURILOR ALCOOLICE SAU A SUBSTANȚELOR PSIHOACTIVE

La data de 05 februarie a.c., polițiștii Biroului Rutier Iași au organizat și executat o acțiune pe linia prevenirii și combaterii conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.

Cu această ocazie s-au constatat următoarele:

  • A fost efectuat un număr de 37 de testări alcoolscopice;
  • Au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale în valoare de 2.465 lei;
  • A fost reținut 1 permis de conducere.

Spre exemplu, un bărbat în vârstă de 35 de ani, care conducea un auto pe raza mun. Iași, a fost sancționat contravențional conform OUG nr. 195/2002 pentru depășirea limitei de viteză, dispunându-se măsura reținerii permisului de conducere pe o perioadă de 90 de zile.

ACȚIUNI DE AMPLOARE ÎN TRAFIC

În perioada 30.01-05.02.2023, efectivele de poliție rutieră din cadrul Serviciului Rutier Iaşi, Biroul Rutier Iași, Biroul Rutier Pașcani, Compartimentul Rutier Târgu Frumos, Compartimentul Rutier Hârlău şi structurile de ordine publică au organizat și desfăşurat acțiuni pe principalele artere de circulație, pe linia creșterii gradului de disciplină rutieră.

Cu această ocazie au fost obținute următoarele rezultate:

  • Au fost aplicate un număr de 462 de sancțiuni, dintre care:
  • viteză – 328;
  • conducere sub influența alcoolului – 3;
  • neacordare prioritate pietoni – 18;
  • conducere agresivă – 3;
  • folosire telefon mobil – 3;
  • abateri pietoni – 44;
  • abateri bicicliști – 10;
  • restul pentru alte abateri;
  • Au fost reţinute  79 de permise de conducere.