Elevi refugiați din Ucraina vor primi dispozitive digitale donate de China

Chişinău, 6 feb. /MOLDPRES/. Mai multe școli din R. Moldova, în care își fac studiile copii din familiile refugiaților ucraineni, vor primi dispozitive digitale noi pentru facilitarea procesului de studii. Donația a fost făcută de Guvernul chinez, iar ceremonia de distribuire a echipamentelor a avut loc astăzi la Chișinău, transmite MOLDPRES.

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a afirmat că donația include 1500 de tablete care vor fi distribuite prioritar în școlile în care învață cei mai mulți copii ucraineni. Ministrul a mulțumit Chinei pentru suportul acordat țării noastre și copiilor refugiaților din Ucraina.

Ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chișinău, Yan Wenbin a afirmat că dispozitivele digitale vor fi livrate în cel mai scurt timp beneficiarilor. „Recent am aflat că elevii veniți din Ucraina se confruntă cu o dificultate de studiere la distanță din cauza lipsei echipamentului tehnic. Astfel, am coordonat în regim de urgență transportarea a peste 1500 de tablete. Sperăm că aceste produse vor ajuta copiii în procesul educațional”, a declarat ambasadorul.

La eveniment au fost prezenți și directori ai instituțiilor de învățământ în care studiază copii din familiile refugiaților ucraineni și care vor primi dispozitive digitale noi. Directorul Liceului Teoretic „Mihail Koțiubinski” din capitală, Galina Vărzaru a spus că în instituția pe care o conduce sunt înscriși 51 de copii veniți din Ucraina. „Acești copii frecventează orele și participă la activități extracurriculare. Totodată, ei studiază online și în Ucraina. De foarte multe ori, orele lor corespund cu orarul de la noi din instituție. La începutul anului, s-au înscris elevi la studii, apoi au plecat din cauză că nu se încadrează în timp. Donația respectivă ar permite să mai deschidem o sală dotată cu echipamente IT unde copiii vor putea să-și pregătească temele de acasă și să intre online la ora pe care o au în țara lor, fără să se grăbească să plece acasă sau să rateze orele din instituția noastră”, a precizat Galina Vărzaru.

Potrivit statisticilor oficiale, până în prezent, în R. Moldova au ajuns 43 457 de minori refugiați din Ucraina. 1665 dintre aceștia au fost încadrați la studii în 229 de școli din țara noastră.