INS: Comerţul cu amănuntul a crescut în 2022 cu 4,4%

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, în 2022 faţă de 2021, ca serie brută cu 4,4%, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2021, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 4,4%, datorită creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+9,6%), vânzărilor de produse nealimentare (+4,5%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,4%).

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna decembrie 2022, comparativ cu luna precedentă, a crescut, pe ansamblu, cu 7,5%, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+17,9%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+2,8%) şi la vânzările de produse nealimentare (+2,2%).

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut, pe ansamblu, în luna decembrie 2022, comparativ cu luna precedentă, cu 1,4%, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+7,7%) şi la vânzările de produse nealimentare (+1%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 0,4%.

De asemenea, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna decembrie 2022, comparativ cu luna decembrie 2021, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 3,6%, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+11,9%) şi la vânzările de produse nealimentare (+4,2%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 1,1%.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna decembrie 2022, comparativ cu luna decembrie 2021, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 3,8%, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+13,6%) şi la vânzările de produse nealimentare (+6,5%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 1,3%. AGERPRES