Peste 67% din exporturile companiilor din regiunea transnistreană au ca destinație statele UE

Chişinău, 7 feb. /MOLDPRES/. Un procent de 67,1% din exporturi și 50,1% din importurile efectuate de către companiile din regiunea transnistreană au ca destinație statele-membre din Uniunea Europeană, transmite MOLDPRES.

Potrivit Biroului politici de reintegrare, în anul trecut, exportul din regiune către țările UE a constituit 67,1%, fiind atestată o creștere de 10,2%, comparativ cu indicatorii anului 2021 – 56,9%. Totodată, se înregistrează o avansare cu 4,4% a ponderii importului de mărfuri din UE în regiunea transnistreană, de la 45,7% în 2021 la 50,1% în 2022.

Principalele cinci țări din Uniunea Europeană cu care au loc peste 80% din schimburile comerciale sunt: România, Polonia, Italia, Germania și Slovacia.

„Efectele războiului din Ucraina, dar și suspendarea activității punctelor de trecere a frontierei de pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat moldo-ucrainene, denotă expres modificarea lanțurilor logistice și reorientarea și mai accentuată a activității comercial-economice din regiune către piața UE, precum și intensificarea cooperării cu malul drept al Nistrului”, se menționează într-un comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare.

Conform Registrului de stat al persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali, 2 336 de agenți economici din regiunea transnistreană erau înregistrați la subdiviziunile Agenției Servicii Publice, inclusiv 1850 au fost luați la evidență provizorie.