Manual tradus de UMFST Târgu Mureş, unică referinţă bibliografică pentru admiterea la şase facultăţi de medicină
„Şase dintre cele mai importante facultăţi de profil din ţară utilizează manualul ‘Anatomie şi fiziologie umană pentru admitere la facultăţile de medicină’ ca unică referinţă bibliografică pentru examenul de admitere la proba de biologie la facultăţile de medicină şi medicină dentară din cadrul principalelor universităţi de medicină şi farmacie din ţară, reunite în Alianţa Universitară G6-UMF, cu excepţia Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Carol Davila’ din Bucureşti. Opţiunea Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş, care a pregătit ediţia în limba română, de a introduce în anul 2014 această carte ca bibliografie de examen a fost una foarte bună. Dovada este faptul că din acest an universitar, 2023/2024, manualul este utilizat în pregătirea candidaţilor la Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Iuliu Haţieganu’ din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Grigore T. Popa’ din Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Victor Babeş’ din Timişoara şi la Universitatea Ovidius Constanţa”, a anunţat, miercuri, UMFST Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.
Potrivit UMFST Târgu Mureş, decizia comună are ca obiective principale crearea unui cadru comun de cooperare în domeniile educaţionale, ştiinţifice şi extracurriculare, standardizarea admiterii la nivel naţional şi o creştere a calităţii pregătirii candidaţilor la studiile medicale, prin utilizarea aceloraşi parametri de pregătire.
„Cartea, sub titlul original ‘E-Z Anatomy and Physiology’, avându-i drept autori pe Barbara Krumhardt şi I. Edward Alcamo, a fost republicată în anul 2022 la Editura University Press a UMFST G.E. Palade Târgu Mureş şi constituie nu doar o traducere din limba engleză a unui manual utilizat în pregătirea candidaţilor pentru facultăţile şi colegiile din SUA, ci şi o adaptare a textului la terminologia utilizată în predarea biologiei umane la nivel de studii liceale”, a precizat universitatea.
Lucrarea este structurată în 23 de capitole, glosar şi index pentru a înlesni clarificarea noţiunilor.
„În procesul de autoevaluare, cititorul regăseşte la sfârşitul fiecărui capitol un număr de 100 întrebări recapitulative de tipuri diferite: completare de noţiuni care se găsesc în textul capitolului, întrebări cu răspuns la alegere, întrebări de tip adevărat/fals, un studiu de caz dar şi răspunsurile corecte. Pentru a veni în ajutorul candidaţilor, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş a dat startul şi în acest an cursurilor de pregătire pentru admitere la disciplina biologie – limba română şi limba maghiară”, se ai arată în comunicat. AGERPRES