Inaugurarea poligonului de antrenament realizat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență

Primarul Mihai Chirica a participat joi, 9 februarie, la inaugurarea poligonului de antrenament realizat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și finanțat în cadrul proiectului transfrontalier „The CBC Romania-Moldova a safer area by improving the Mobile Emergency Service for Resuscitation and Extrication (SMURD) operating infrastructure, by increasing the level of training and maintaining the capacity of professional personnel to intervene in emergency situations – SMURD2”.
La eveniment au participat și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, generalul Dan Iamandi, și alți oficiali.
Pe lângă poligonul din zona C. A. Rosetti, unde se vor antrena pompieri români și moldoveni, prin proiect vor fi achiziționate și vor fi operaționalizate șapte platforme de aterizare pentru intervenții aeriene, dintre care trei în România, două noi puncte SMURD în Republica Moldova, două unități de primiri urgențe în Republica Moldova, 14 autospeciale specifice misiunilor SMURD pentru Republica Moldova, un set de proceduri comune pentru intervenții în situații de urgență etc.
„Orice proiect transfrontalier România – Republica Moldova nu înseamnă doar o investiție în infrastructură, ci și o investiție într-un viitor comun. De 30 de ani, Prutul nu mai reprezintă o graniță, ci o cale de comunicare între frați! De 30 de ani, Prutul nu ne mai desparte, ci ne apropie, iar inițiativele comune ne ajută să ne cunoaștem din ce în ce mai bine.
Un astfel de demers era necesar mai mult ca oricând. Este suficient să ne uităm în jur pentru a vedea că întreaga lume traversează o serie de crize a căror intensitate și ciclicitate au început să ne îngrijoreze. Cutremure, inundații și secete devastatoare, cărora le adăugăm războaie, conflicte interetnice ori interreligioase, declanșează crize umanitare de o amploare fără precedent în istorie. În acest context tulbure, un proiect transfrontalier care urmărește pregătirea celor două state vecine pentru a face față unor situații de urgență nu poate fi decât binevenit!
Felicit numeroasele instituții de calibru implicate în acest proiect și, în același timp, îmi doresc să avem parte de cât mai puține crize grave în viitor, pentru a ne putea concentra la nobila misiune de a avea grijă de destinele comunităților noastre, în pace și liniște, pentru binele tuturor!”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Proiectul are o valoare totală de 10.026.409,71 euro, este finanțat prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020 și este implementat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din România, în parteneriat cu Inspectoratul General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne din România, Ministerul Sănătăţii din România, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din Republica Moldova, Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al Judeţului Iași și Institutul de Medicină Urgentă al Ministerului Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova.