Merişorul (Vaccinium vitis idaea) este o plantă nativă din America de Nord şi Europa. În ţara noastră, creşte în pădurile umbroase şi umede din regiunile alpine. În scopuri medicinale se recoltează frunzele, care se usucă la umbră, şi fructele, care se consumă proaspete sau se pot conserva prin uscare. „Merișoarele proaspete sunt o sursă bună de vitamina C și fibre alimentare, 100 g asigurând 18% respectiv 14 % din doza zilnică recomandată și doar 50 kcal/100 g. Merișoarele uscate nu mai au vitamina C, însă aduc 300 kcal/100 g. Ca orice alt fruct, ele pot fi integrate într-un stil de viață sănătos, fiind servite fie ca și gustări, fie ca şi „dulce” la finalul mesei”, explică dr. Mihaela Posea – medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice. Leacurile pe bază de merişor sunt recomandate în prevenirea şi tratarea problemelor renale şi în infecţiile tractului urinar. Frunzele merişorului au în componenţă arbutină, cu acţiune antiseptică, motiv pentru care remediile care le conţin sunt indicate în tratarea bolilor de rinichi şi în inflamaţiile vezicii urinare, precum şi în gută şi reumatism.
Sucul de merişoare este indicat în prevenirea infecţiilor urinare (cistite, uretrite, pielonefrite). Graţie unui compus (proantocianidine) conţinut, acest remediu are acţiune antibacteriană, prevenind ataşarea E.coli de suprafaţa interioară a vezicii urinare şi a tractului urinar, prevenind astfel infecţiile la acest nivel. Aproape 90% din infecţiile tractului urinar sunt cauzate de E.coli. Totodată, sucul de merişoare previne şi apariţia recidivelor de infecţii urinare.