Alexandru Muraru, președintele PNLIasi consideră că procedurile de ”intrare în legalitate” pentru construcții ridicate fără respectarea normelor legale și a reglementărilor de siguranță trebuie reduse la maximum, iar sancțiunile înăsprite. „Intrarea în legalitate reprezintă procedura pentru legalizarea retrospectivă a unor construcții ilegale deja făcute, o practică foarte răspândită mai ales în municipiile reședință de județ mari din România, unde cererea de spațiu locativ este ridicată.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a publicat proiectul de Cod al Amenajării Teritoriului, Construcțiilor și Urbanismului (CATUC). Proiectul de lege își propune să aducă întreaga legislație în materia construcțiilor, amenajării teritoriului și urbanismului sub umbrela unui singur act normativ, cu intervenții care să răspundă necesităților de digitalizare, simplificare și responsabilitate profesională, adaptate realității din prezent.
Din acest motiv am transmis, în această săptămână, o declarație politică prin care am făcut apel la Ordinul Arhitecților din România, Registrul Urbaniștilor din România, Facultățile de Construcții și Arhitectură, asociațiile de profil din România și ONG-urile care sunt preocupate de dezvoltarea sustenabilă a comunităților să se implice direct pentru ca viitoarea lege a Amenajării Teritoriului, Construcțiilor și Urbanismului să cuprindă prevederi și măsuri clare pentru a preîntâmpina un dezastru precum cel din Turcia și Siria în eventualitatea unui cutremur,” subliniază Alexandru Muraru.