Parlamentarul ieșean Silviu Macovei susține implicarea României în protejarea Republicii Moldova în fața tentativelor de destabilizare venite din partea Rusiei.
Săptămâna trecută, Președintele ucrainean Volodimir Zelenski lansa de la Bruxelles un avertisment foarte clar cu privire la Republica Moldova: „Am interceptat un plan al serviciilor secrete ruse pentru distrugerea Republicii Moldova. Documentul arată cine, când și cum va distruge democrația Republicii Moldova și va prelua controlul asupra Republicii Moldova”.
Pe 13 februarie, Președintele Maia Sandu confirma existența acestui plan care „presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”.
În acest context, deputatul ieșean Silviu Macovei (PSD), membru al Comisiei pentru controlul activității SRI, lansează un avertisment de securitate foarte important pentru România. În fața deputaților români, Silviu Macovei afirmă că România „este practic obligată să sprijine protejarea Republicii Moldova, în limitele legale ale tratatelor internaționale de securitate și bună vecinătate, față de încercările de destabilizare venite dinspre Rusia” nu doar din cauza apropierii istorice și a faptului că suntem practic același popor, dar și din rațiuni pragmatice ce țin de flancul estic al NATO. „Tulburări politice, sociale sau chiar acțiuni destabilizatoare în Republica Moldova ar pune o presiune și mai mare asupra securității flancului estic al NATO și a graniței orientale a Uniunii Europene, datorii care cad în sarcina țării noastre. Mai mult, destabilizarea sau chiar răsturnarea ordinii constituționale a Republicii Moldova ar facilita avansul militar al Rusiei în sudul Ucrainei. Riscăm, astfel, să ne trezim la granița sud-estică a României cu războiul provocat de Rusia în Ucraina. Amenințarea este una cât se poate de reală și nu putem să o tratăm cu ușurință!” a spus deputatul Silviu Macovei.
Implicarea României în sprijinirea stabilității din Republica Moldova este extrem de importantă mai ales în contextul în care țara vecină ia în considerare să renunțe la statutul de „țară neutră” (prevăzut în art. 11 (1) al Constituției Republicii Moldova) și să ia în considerare protecția oferită de posibilitatea aderării la Uniunea Europeană și chiar cererea unor garanții de securitate oferite de „umbrela” NATO.