Primarul Mihai Chirica a fost ales în funcția de președinte al Consiliului Director al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași

Adunarea Generală Extraordinară a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași (ADI ZMI) și-a ales un nou Consiliu Director. Decizia a fost luată în urma votului pe care membrii ADI ZMI l-au dat în ședință extraordinară.
Astfel, componența actuală a Consiliului Director îi are pe:
1. primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, în calitate de președinte,
2. primarul comunei Holboca, Neculai Aurel Pamfil, în calitate de membru pentru zona N-NE,
3. primarul comunei Tomești, Ștefan Timofte, în calitate de membru pentru zona S-SE,
4. primarul comunei Ciurea, Cătălin Lupu, în calitate de membru pentru zona S-SV și
5. primarul comunei Miroslava, Dan Niță, în calitate de membru pentru zona V-NV.
Ședința a fost de bun augur pentru că a stabilit și care sunt proiectele asupra cărora ADI ZMI se va concentra în perioada imediat următoare. Este vorba despre rezolvarea unei nevoi urgente, aceea de a avea un padoc care să deservească unitățile administrativ-teritoriale membre ale ADI Zona Metropolitană Iași. În acest sens, Executivul și-a asumat responsabilitatea de a veni cu propuneri concrete privind amplasarea viitorului padoc metropolitan, precum și cu un plan detaliat al costurilor și implicațiilor pe care un asemenea proiect de anvergură ar urma să le aibă. Practic, Executivul s-a pronunțat clar în favoarea unei astfel de soluții care ar crea un cadru care să împiedice producerea unei eventuale nenorociri similare celei de la București și, în același timp, ar contribui într-un mod cât se poate de serios la diminuarea numărului de câini maidanezi din zona metropolitană. Important este de precizat faptul că toți membrii au stabilit că e important să aibă în vedere și modelele implementate cu succes de către alte orașe din țară sau din străinătate. Intenția este și de a-i educa pe actualii proprietari de animale care, de multe ori, uită obligații pe care trebuie să le respecte conform legii, în momentul în care aleg să devină posesori de animale de companie.
Tot în privința nevoii de a rezolva problema câinilor comunitari, membrii ADI ZMI au aprobat „Campania de sterilizare a câinilor din zona metropolitană Iași”, proiect finanțat de Consiliul Județean Iași cu suma de 150 000 lei și implementat în zona metropolitană de ADI ZMI. Campania urmează să se desfășoare în două etape, respectiv în lunile martie și septembrie din acest an.
Un alt punct important pe ordinea de zi a fost și proiectul care vizează demararea construirii unei baze sportive în localitatea Dobrovăț, cu sprijinul primăriei Dobrovăț și Federației Române de Fotbal (FRF). Baza sportivă urmează să fie folosită de către toți membri metropolitani. Membrii ADI ZMI consideră că un astfel de proiect înseamnă susținerea practicării sportului în condiții de siguranță și în mediul rural, dar și a beneficiilor pe care practicarea sportului le are asupra sănătății.
„Începem să concretizăm multe dintre proiectele pe care le-am avut pe hârtie până acum și asta mă bucură. O bună cooperare între membrii ADI ZMI și implicarea activă a acestora reprezintă obiectivul pe care ni l-am propus încă de la înființarea Asociației. E nevoie de eforturi comune pentru a putea răspunde eficient solicitărilor locuitorilor din zona metropolitană. Să nu uităm că față de alte orașe care au o tradiție în direcția existenței unui astfel de organism, în Iași am reușit, cu pași mărunți să arătăm că și la noi se poate face treabă la fel de bine. Am încredere că anul 2023 va fi unul de bun augur pentru ADI ZMI și că vom reuși să ducem la îndeplinire tot ce ne-am propus. După cum se poate observa, avem două proiecte majore în plan. Padocul este o urgență, o știu toți primarii care sunt membri ai Asociației. Sunt de părere că e de datoria noastră, a autorităților, să avem campanii mult mai ample, mai aplicate și mai dese în privința sterilizării câinilor și a îndatoririlor pe care le au proprietarii de animale de companie.”, a declarat Directorul General ADI ZMI, Grigore Nepotu.