„Sute de mii de oameni sunt afectaţi de prevederile actualei legi şi prin această iniţiativă situaţia lor se poate îndrepta, multe contracte de muncă vor fi scoase din economia subterană şi încasările la bugetul consolidat vor creşte, iar presiunea bugetară a asistenţei sociale va scădea. PNL consideră că munca trebuie încurajată şi nu suprataxată. (…) PNL pledează pentru un stat corect şi eficient, care respectă munca în cadru legal şi combate în forţă munca la negru. Modul în care sunt taxate în prezent contractele cu timp parţial creează o mare inechitate şi este o măsură profund injustă”, a declarat Raluca Turcan, la Parlament.
Potrivit acesteia, este o nedreptate să supra-taxezi un angajat care lucrează doar câteva ore pe zi, adăugând că, într-un stat care funcţionează corect, instituţiile de control trebuie să combată munca „la negru”.
„Impactul bugetar va fi unul pozitiv, pentru că va creşte colectarea şi încasarea la bugetul statului şi de asemenea vor fi reduse cheltuielile pentru asistenţă socială. De această lege practic sunt loviţi, în momentul de faţă, sute de mii de oameni care rămân fără asigurări sociale de sănătate şi fără contribuţii la pensii pentru că au ajuns să lucreze la negru, sistemul fiind împovărător pentru cei care angajează”, a motivat Turcan.
Raluca Turcan a arătat că prin proiectul pe care l-a depus „s-a făcut un pas înainte de la declaraţii la fapte, pentru că în spaţiul public există afirmaţii, inclusiv ale liderilor PSD, care au propus suprataxarea muncii part-time, că se doreşte scăderea contribuţiilor pe muncă. „Aşadar, acesta este un prim pas concret pus pe masa coaliţiei de către PNL şi care încurajează un regim echitabil şi just pentru muncă, mai ales pentru oameni care lucrează câteva ore pe zi”, a adăugat deputata PNL.
Prin cea de-a doua iniţiativă legislativă, liberalii propun un plan naţional de sprijin pentru copiii care au părinţii la muncă în străinătate.
„În momentul de faţă există în România aproximativ 160.000 de copiii cu părinţi la muncă în străinătate. Prin acest proiect dorim să dăm dreptul instituţiilor publice, şcolilor, spitalelor, ONG-urilor, cultelor religioase să atragă finanţări europene şi să deruleze programe speciale pentru copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Sunt disponibile aproximativ 150 de milioane de euro din programele operaţionale 2021 – 2027. Ne propunem un minim de 20.000 de copii să fie sprijiniţi prin acest plan naţional de ajutorare a copiilor care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate”, a explicat liberala, care consideră că un astfel de plan trebuie să se deruleze la nivelul întregii ţări.
Potrivit statisticilor din 2020, a adăugat Raluca Turcan, 20.000 de copii au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. AGERPRES