Discuţie telefonică Maia Sandu – Aleksandar Vucic pe fondul informaţiilor privind pericole de destabilizare a situaţiei în Republica Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o discuţie telefonică miercuri cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic, la două zile după ce anunţase posibile riscuri de destabilizare a situaţiei în republică prin implicarea eventuală a unor cetăţeni străini, inclusiv din Serbia, relatează Moldpres şi Deschide.md.

Cei doi lideri şi-au reconfirmat respectul pentru integritatea teritorială a ţărilor şi şi-au exprimat disponibilitatea de cooperare pentru a preveni activităţile ilegale cu implicarea cetăţenilor din cele două ţări.

Cu această ocazie, Maia Sandu l-a felicitat pe omologul său sârb cu prilejul Zilei Statalităţii, marcată la 15 februarie în Serbia.

Preşedintele Maia Sandu a declarat într-un briefing luni că, potrivit informaţiilor oferite de autorităţile ucrainene, Rusia ar încerca să provoace destabilizarea situaţiei în Republica Moldova, inclusiv cu implicarea unor diversionişti străini, inclusiv sârbi şi muntenegreni.

Ulterior, prim-vicepremierul şi ministrul de externe sârb, Ivica Dacic, a cerut explicaţii Chişinăului în legătură cu aceste declaraţii, precum informaţiile de care dispune acesta despre eventuala implicare a unor cetăţeni sârbi în destabilizarea situaţiei din Republica Moldova.

Din acest motiv s-a decis ca meciul de fotbal din play-off-ul Ligii Conferinţelor dintre Sheriff Tiraspol şi Partizan Belgrad, programat pentru joi, să se desfăşoare cu porţile închise.

Fanii echipei din Serbia au fost opriţi pe aeroport şi somaţi să părăsească Republica Moldova, notează Deschide.md. AGERPRES